Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Purppuraa kuningas Salomon ajalta

Arkeologiryhmä teki värikkään löydön kaivauksissa Israelin autiomaassa.

Israelista löytyi muinaisia kudotun kankaan jäännöksiä ja villakuituja, jotka oli värjätty arvokkaalla purppuravärillä. Radiohiiliajoituksella tekstiilien iäksi määritettiin noin 3 000 vuotta.

Löydön tekivät arkeologit, jotka olivat alkamassa kaivauksia niin sanotulla ”Orjien kukkulalla” Timnan laaksossa Etelä-Israelissa. Alueella oli aikoinaan paljon kuparikaivoksia.

Antiikin aikaan purppuraväriä saatiin Välimeressä elävistä kotiloista.

© Shutterstock

Antiikin aikana purppuraväriä saatiin Välimeressä elävistä kotiloista. Väri oli hyvin kallista, ja vain rikkaimmilla oli siihen varaa. Siksi tutkijat yllättyivät löytäessaan purppuralla värjättyjä tekstiileitä Timnan laaksosta vajaan 200 kilometrin päässä Välimerestä.

Löytö on kuningas Salomon ajoilta

”Olemme ensimmäistä kertaa löytäneet arvostetulla purppuravärillä värjättyä kangasta kuningas Daavidin ja kuningas Salomon ajalta (Raamatussa mainittuja israelilaisia kuninkaita, toim.)”, selitti Israelin muinaismuistovirastossa IAA:ssa kuraattorina toimiva Naama Sukenik verkkojulkaisu EurekAlertille.

Timnan laakson kuivan ilmaston ansiosta tekstiilit eivät ole hajonneet.

© Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

”Tekstiileitä löytyy harvoin. Ne häviävät usein nopeasti, kuten kaikki helposti maatuvat orgaaniset materiaalit, ja tekstiilien konservointi edellyttää erityisiä ja tarkkaan valvottuja olosuhteita, jotteivät mikrobit pääset tuhoamaan kangasta”, Sukenik kertoi.

On vielä arvoitus, miten arvokkaat kankaat päätyivät Orjien kukkulalle. Arkeologit arvelevat, että niillä on ehkä ostettu kuparia.