Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Purppuraa kuningas Salomon ajalta

Arkeologiryhmä teki värikkään löydön kaivauksissa Israelin autiomaassa.

Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Israelista löytyi muinaisia kudotun kankaan jäännöksiä ja villakuituja, jotka oli värjätty arvokkaalla purppuravärillä. Radiohiiliajoituksella tekstiilien iäksi määritettiin noin 3 000 vuotta.

Löydön tekivät arkeologit, jotka olivat alkamassa kaivauksia niin sanotulla ”Orjien kukkulalla” Timnan laaksossa Etelä-Israelissa. Alueella oli aikoinaan paljon kuparikaivoksia.

Antiikin aikaan purppuraväriä saatiin Välimeressä elävistä kotiloista.

© Shutterstock

Antiikin aikana purppuraväriä saatiin Välimeressä elävistä kotiloista. Väri oli hyvin kallista, ja vain rikkaimmilla oli siihen varaa. Siksi tutkijat yllättyivät löytäessaan purppuralla värjättyjä tekstiileitä Timnan laaksosta vajaan 200 kilometrin päässä Välimerestä.

Löytö on kuningas Salomon ajoilta

”Olemme ensimmäistä kertaa löytäneet arvostetulla purppuravärillä värjättyä kangasta kuningas Daavidin ja kuningas Salomon ajalta (Raamatussa mainittuja israelilaisia kuninkaita, toim.)”, selitti Israelin muinaismuistovirastossa IAA:ssa kuraattorina toimiva Naama Sukenik verkkojulkaisu EurekAlertille.

Timnan laakson kuivan ilmaston ansiosta tekstiilit eivät ole hajonneet.

© Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

”Tekstiileitä löytyy harvoin. Ne häviävät usein nopeasti, kuten kaikki helposti maatuvat orgaaniset materiaalit, ja tekstiilien konservointi edellyttää erityisiä ja tarkkaan valvottuja olosuhteita, jotteivät mikrobit pääset tuhoamaan kangasta”, Sukenik kertoi.

On vielä arvoitus, miten arvokkaat kankaat päätyivät Orjien kukkulalle. Arkeologit arvelevat, että niillä on ehkä ostettu kuparia.

Lue myös:

Arkeologia

Israelin muinaismehiläiset peräisin Turkista

1 minuuttia
Arkeologia

Lähi-idästä löytyi kuun jumalan kivi

2 minuuttia
Mælk, Tollense, bronzealder
Arkeologia

3 200 vuotta vanhat luut kertovat maidon voittokulusta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota