Valtava muutos 120 sukupolven kuluessa
Viimeisimmät analyysit paljastivat, että vain yhdellä kahdeksasta kaatuneesta soturista oli geeni, joka auttoi heitä sietämään maitoa. Maidonsietokykyä tutkivaa hanketta johtavan professori Joachim Burgerin mukaan luku on yllättävän alhainen:
”Nykyisin 90 prosenttia Tollensen alueen väestöstä sietää laktoosia, joten ero entiseen on huima – varsinkin, kun ottaa huomioon, että Tollensessa kaatuneiden ja nykyväestön välillä on vain noin 120 sukupolvea.”
Maito lisäsi selviytymisen mahdollisuuksia
Biologi Daniel Wegmann Fribourgin yliopistosta sanoo, että laktoosigeenin yleistymiseen on ainoastaan yksi syy:
”Ilmiö selittyy luonnonvalinnalla. Viimeisten 3000 vuoden aikana maitoa sietävillä lapsilla on ollut paremmat mahdollisuudet selviytyä lapsentekoikään asti kuin lapsilla, jotka eivät siedä maitoa.”
Tutkijat huomauttavat, että kotieläinten maito oli erityisen tärkeää katovuosina. Saksalaistutkijat ovat laskeneet, että nälänhädistä selviytyi kuusi prosenttia enemmän maidonjuojia kuin laktoosi-intolerantteja. Tästä syystä maidon sietämisen mahdollistava geeni on yleistynyt ajan saatossa Pohjois-Euroopassa.