Canton of Thurgau/Andrii Yalanskyi/Shutterstock
Thurgau, pronssikautinen aarre

Porkkanamaa kätki 3 500 vuotta vanhan aarteen

Metallinetsijä palkattiin etsimään pelolta metalliromua, jonka paikallinen maanviljelijä pelkäsi vaarantavan työkoneensa. Romun sijaan metallinetsin piippasi vaikuttavan pronssikautisen aarteen kohdalla.

Paikallinen maanviljelijä törmäsi Koillis-Sveitsissä Güttingenin lähellä metalliromuun porkkanapeltoaan kyntäessä.

Maanviljelijä ei halunnut puhdistaa peltoa itse, joten hän palkkasi paikallisen metallinetsijän tutkiman sitä metallin varalta – ja se poiki melkoisen yllätyksen.

Kun Franz Zahn saapui paikalle metallinpaljastimensa kanssa, hän löysi heti aluksi metalliromun sijaan pieniä pyöreitä pronssikiekkoja, joissa oli ulokkeita.

Zahn tunnisti muotoilun pronssikauden kaulakoruiksi. Hän otti välittömästi yhteyttä paikalliseen museoon, joka lähetti heti asiantuntijat tutkimaan löytöä.

Kuului rikkaalle naiselle

Löytö osoittautui pian laajaksi. Maasta kaivettiin esiin kaulakoru, joka koostui 14 pyöreästä pronssikiekosta, sormuksia, nuolenkärkiä, hain hammas, karhun hammas, kivikristalleja ja tärkeimpänä sata pientä meripihkahelmeä.

Omistajan jäänteitä ei löytynyt, joten on todennäköistä, että aarre oli haudattu sen piilottamiseksi.

Thurgau, pronssikautinen aarre

Arkeologit uskovat, että aarteen osat olivat joko koruja tai toimivat suojaavina amuletteina.

© Canton of Thurgau

Paikalliset arkeologit olettavat kuitenkin esineiden perusteella, että korujen omistaja oli varakas pronssikautinen nainen noin 1500-luvulta eaa. Arkeologit ovat aiemmin löytäneet läheltä jäännöksiä noin vuodelta 1000 eaa. peräisin olevasta asutuksesta, mutta ei ole selvää, oliko tämä asutus olemassa jo 500 vuotta aikaisemmin.

Kauniit esineet on saattanut kätkeä seudulle varakas matkailija.

Thurgaun kantonin arkeologisen toimiston [lehdistötiedotteen] (https://www.tg.ch/news.html/485/news/66328?fbclid=IwAR3qdDFTVSM51nXt82fXDynXXnFaH68Sajk1BvSx32e_vIPfiN0ULvQxyTA {"target":"_blank"}) mukaan lukuisat artefaktit entisöidään ennen kuin ne asetetaan näytteille Frauenfeldin paikalliseen arkeologiseen museoon vuonna 2024.

VIDEO: Katso, miten entisöijä "vapauttaa" aarteen varovasti irrottamalla sen mullasta.

Video