Pompejista löytyi ”noitanaisen aarrearkku”

Rasiassa oli pieniä, mahdollisesti hedelmällisyyden ja onnen edistämiseen käytettyjä amuletteja. Esineiden omistaja oli ehkä naispuolinen orja.

Yli sata amulettia, figuuria ja korua olivat olleet puisessa rasiassa, joka on jo lahonnut.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

Roomalaisesta Pompejin rauniokaupungista on kaivettu yli sadan pienen figuurin ja amuletin kokoelma.

Esineet olivat olleet puisessa rasiassa, jota Pompejin arkeologisten kaivausten johtaja Massimo Osannan kutsuu ”noitanaisen aarrearkuksi”.

Erikoinen löytö tehtiin "puutarhataloksi" kutsutusta ylellisestä huvilasta orjien käyttämästä osasta.

Omistaja oli ehkä orja

Osanna kertoi, että rasiassa oli muun muassa meripihkasta, savesta ja erilaisista korukivistä tehtyjä figuureja ja amuletteja.

Koska mukana ei ole lainkaan kultaesineitä, jotka olivat vauraiden roomalaisten suosiossa, tutkijat ovat päätelleet, että esineet kuuluivat jollekin talon naispuolisista orjista.

”Ne ovat naisten arkeen kuuluneita esineitä, ja niistä tekee erityisen kiinnostavan se, että ne kertovat tulivuorenpurkaukselta suojaan yrittäneiden ihmisten mikrohistoriaa”, Osanna kertoi uutistoimisto Ansalle.

Taikarasia

Monet rasian esineistä olivat roomalaisten uskomusten mukaan hedelmällisyyttä lisääviä ja onnea tuottavia.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

Amulettien uskottiin edistävän hedelmällisyyttä

Arkeologit löysivät samasta talosta viime vuonna 10 ihmisen jäännökset. Joukossa oli lapsia ja naisia, ja he olivat hakeutuneet suojaan yhteen talon makuuhuoneista, kun Vesuvius syöksi tuhkaa ja tulikiveä kaupungin ylle.

Tutkijoiden mukaan esineet ovat ehkä kuuluneet jollekin joukon naisista ja että amuletteja on käytetty mahdollisesti rituaaleissa, joiden piti esimerkiksi vahvistaa naisten hedelmällisyyttä ja suojata synnytyksen aikaisilta komplikaatioilta.

Arkeologit yrittävät dna-tutkimuksilla selvittää uhrien mahdollisia sukulaisuussuhteita ja mistä päin he olivat kotoisin.