Pompejin asukkaat söivät huipputerveellisesti

Tietokonekerroskuvauksissa selvisi, että Pompejin asukkaat söivät erittäin terveellistä ravintoa parituhatta vuotta sitten.

Vainajien valokset tutkittiin tehokkaalla kuvantamislaitteella. Tavoitteena on luoda vainajien 3D-malleista tietokanta tutkijoiden yleiseen käyttöön.

© Scanpix

Pompejin asukkaat eivät käyttäneet sokeria

Vesuviuksen tuhkaan vuonna 79 hautautuneen roomalaisen Pompejin kaupungin asukkaat elivät esimerkillisen terveellisesti, totesi ryhmä tutkijoita käytyään ensimmäistä kertaa läpi 30:n Pompejin vainajan maalliset jäännökset tieto­kone­kerros­kuvauksella.

Ensimmäiset kuvat analysoineen hammaslääkäri Elisa Vanacoren mukaan roomalaiset "söivät paremmin kuin me nykyisin".

Vanacoren mukaan roomalaiset söivät paljon hedelmiä ja vihanneksia eivätkä juuri lainkaan sokeria. Heillä oli siksi yllättävän vahvat ja terveet hampaat eikä lainkaan reikiä.

Tutkijat jatkavat kuvantamista

Arkeologeista, it-asiantuntijoista, hammaslääkäreistä ja radiologeista koostuva ryhmä aikoo tutkia kaikkiaan 86 Pompejin vainajaa. Tavoitteena on luoda avoin 3D-tietokanta, jota voitaisiin käyttää vainajien iän, sukupuolen ja sairauksien selvittämiseen.

Lue lisää: Vuonna 79 Pompeji katosi yhdellä rysäyksellä maanpinnalta, kun se hautautui Vesuviuksen tuhkaan ja laavaan. Tutkijat ovat rekonstruoineet Pompejin kuolinkamppailun tunti tunnilta.