Sara Juengst
Kallokypärä Ecuador pikkuvauva

Pikkulapsilla oli kalloista tehdyt kypärät

Asiantuntijat eivät ole koskaan nähneet mitään vastaavaa. He olettavat, että kallojen tarkoitus oli suojella kuolleita lapsia.

Arkeologit tekivät Ecuadorista löydön, joka saa monilla kylmät väreet hiipimään selkäpiitä pitkin.

Noin 2 100 vuotta vanhojen hautojen kaivauksissa löytyi kahden pikkulapsen luurangot, joilla oli päässään toisten lasten kalloista tehdyt ”kypärät”.

Kallokypärissä oli pehmytkudosta

Asiasta kertoi Latin American Antiquity -lehdessä julkaistu tutkimusraportti. Raportin mukaan molemmat lapset olivat haudattaessa alle 18 kuukauden ikäisiä.

Heidän ”kallokypäränsä” olivat vanhemmilta lapsilta, jotka olivat kuollessaan 2–12-vuotiaita.

Tutkijoiden mukaan vanhempien lasten kalloissa oli jäljellä vielä pehmytkudosta, kun ne asetettiin haudattavien lasten päähän.

Tutkimusraportin päälaatijan, Pohjois-Carolinan yliopiston Sara Juengstin mukaan se johtui mahdollisesti siitä, että lasten kallot eivät välttämättä pysy kasassa, jos niissä on pelkkää luuta jäljellä.

Mahdollisesti kyseessä rituaali

Lapset löydettiin Ecuadorin rannikolta Salango-nimisestä paikasta, jossa vaikutti niin sanottu guangalakulttuuri noin 2 000 vuotta sitten.

Tutkijat eivät vielä tiedä lasten kuolinsyytä, mutta kallokypärien he arvelevat liittyvän jonkinlaiseen rituaaliin, jolla lapsia yritettiin suojella tuonpuoleisessa.