Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit ovat puhdistaneet 19:ää pienoispatsasta varovaisesti kuukausien ajan.

Kulttuuri - Arkeologia

Perusta löytyi 19 mystistä jumalhahmoa

Arkeologit löysivät 19 kiinnostavaa patsasta Perusta maailman suurimman savesta rakennetun kaupungin, Chan Chanin, raunioista. Ne voivat antaa uutta tietoa tutkijoille melko tuntemattomasta Chimorin valtakunnasta.

Arkeologit ovat löytäneet 19 puista patsasta Chan Chanin raunioista. Chan Chan oli Perun länsirannikolla vuosina 850–1470 vaikuttaneen Chimorin valtakunnan pääkaupunki.

Yli 750 vuotta vanhat hahmot muistuttavat ihmisiä, mutta ne esittävät mahdollisesti jumalia. Ne ovat noin 70 senttiä korkeita, ja osalla niistä on valkoinen savinaamio. Lisäksi osa niistä pitelee jonkinlaista sauvaa, ja osalla on kilpeä muistuttava esine.

Hahmot vartioivat käytävää

Kukin pienoispatsas on kaiverrettu omaan syvennykseensä 33 metrin pituisen käytävän seinään. Käytävän kautta on todennäköisesti kuljettu seremonialliseen tilaan, jota jumalpatsaat vartioivat. ­

Alun perin käytävän kummallakin seinällä on ollut 10 hahmoa, mutta termiitit ovat tuhonneet yhden patsaan.

Savikaupunkia on tutkittu 50 vuotta

Chan Chan otettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1986. 20 neliökilometrin kokoinen kaupunki on maailman suurin savitiilistä rakennettu kaupunki.

Chan Chan oli Etelä-Amerikan suurin kaupunki useita satoja vuosia, ja siellä on ilmeisesti ollut jopa 60 000 asukasta. Inkat valloittivat kaupungin ja koko Chimorin 1470-luvulla.

Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia vuodesta 1969, mutta suuri osa siitä on vielä tutkimatta. Esimerkiksi jumalpatsaiden reunustaman käytävän kaivaukset aloitettiin vasta kesäkuussa 2018.

Lue myös:

Arkeologia

Inkat lepyttelivät jumaliaan julmalla rituaalilla

2 minuuttia
Kansallissosialismi

Miten Adolf Eichmann pakeni Etelä-Amerikkaan?

1 minuuttia
Arkeologia

Nazcan autiomaasta Perusta löytyi 37 metriä pitkä kissa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota