Shutterstock
Panda taustanaan bambuja

Panda haudattiin Kiinan keisarin mukana

Kiinan keisari Wenin hautakompleksista on löydetty hyvin säilynyt pandan luuranko. Panda oli vain yksi monista eläimistä, joiden haluttiin pitävän keisarille seuraa tuonpuoleisessa elämässä.

Tutkijat yllättyivät Kiinan keisari Wenin haudan kaivauksissa epätavallisesta löydöstä.

He löysivät syvältä hautaholvin sisältä täydellisen ja erittäin Kiinan suositun kansalliseläinen jättiläispandan hyvin säilyneen luurangon, kertoo China Archaeological Network.

Keisari Wen eli vuodesta 202 eaa. vuoteen 157 eaa., ja jo tuolloin pandalla oli kiinalaisille tärkeä symboli. Bambua pureskelevaa karhua pidettiin tiikerin ohella voiman tunnusmerkkinä jo Xizhou-dynastian aikana, joka hallitsi yli 500 vuotta ennen Weniä.

Keisari Weniä pidettiin myös tarmokkaana keisarina.

Hänet muistetaan erityisesti uudistuksistaan, joista koko kansa hyötyi. Wen esimerkiksi kevensi veroja, lievensi rangaistuksia ja otti käyttöön eräänlaisen sosiaalihuollon, johon kuului viinin, lihan ja viljan lahjoittaminen keisarikunnan vanhuksille.

Uudistukset vakauttivat valtakuntaa, ja rauha ja vauraus leimasivat Wenin valtakautta.

Keisari itse eli tiettävästi vaatimattomasti ja teki pesäeroa edeltäjiensä loistokkuuteen ja mahtipontisuuteen.

Hän esimerkiksi ei halunnut rakennuttaa yhtä kallista ja mahtailevaa hautakammiota kuin useat aiemmat keisarit. Sen sijaan hänen viimeinen leposijansa kaiverrettiin vuoreen lähellä Xi’ania eli Kiinan silloista pääkaupunkia.

Villieläimet saattoivat keisarin kuolemanjälkeiseen elämään

Wenin henkilökohtainen vaatimattomuus ei kuitenkaan estänyt hänen jälkeensä jääneitä täyttämästä hautaa arvokkailla hautajaistavaroilla, joita voisi käyttää tuonpuoleisessa elämässä.

Pandan selkäranka mustavalkoisena

Wenin haudassa olevat luut ovat ainoa keisarillisesta haudasta löydetty kokonainen pandan luuranko.

© Chinese Institute of Archaeology

Keisarin varusteisiin kuului yli tuhat keraamista hahmoa sekä hevosten ja vaunujen pronssikoristeita.

Lisäksi kokonainen eläintarha saattoi keisarin hautaansa. Pandan luurangon lisäksi arkeologit löysivät sieltä tiikereitä, jakkeja ja tapiireja.

Tutkijat aikovat analysoida eläimen luut. He odottavat saavansa muun muassa selville, missä panda eli ja mitä se söi.

Pandakanta on kutistunut huomattavasti Wenin ajoista, ja tutkijat toivovat, että uusi tieto voisi auttaa kartoittamaan uhanalaisen lajin kohtaloa.