Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gloucestershire päällikön hauta

Päällikkö haudattiin istuvan miehen viereen

4 200 vuotta sitten haudatun mahtimiehen viereen haudattiin toinen mies – istuvaan asentoon.

Foundations Archaeology

Gloucestershiresta Etelä-Englannista on löydetty kaksi hyvin erikoista hautaa. Ensimmäiseen oli haudattu mies, joka hautalahjoista päätellen on ollut mahtimies, mahdollisesti päällikkö.

Vain parin metrin päästä arkeologit löysivät vanhemman miehen jäännökset. Hän on ilmeisesti vartioinut päällikköä viimeiset 4 200 vuotta.

”Hänet oli todennäköisesti haudattu istuvaan asentoon, mikä on hyvin ainutlaatuista Britanniassa”, arkeologi Andrew Hood Foundations Archaeologysta kertoi HISTORIA-lehdelle.

Päällikön hauta Gloucestershire

Miehet oli haudattu 1–1,5 metriä syvän ympyräkaivannon keskelle. Ympyräkaivannot olivat tyypillisiä kellopikarikulttuurille, ja niillä oli ilmeisesti jokin ”maaginen” tai uskonnollinen tarkoitus. Päällikkö (Primary Burial) oli kehän keskellä ja vanhempi mies (Secondary Burial) parin metrin päässä päälliköstä.

© Foundations Archaeology

Päällikkö sai arvokkaat hautalahjat

Pronssikausi tuli Englantiin

Tutkimusten mukaan vanhempi mies oli kuollessaan 50–60-vuotias. Hänen kuolinsyytään ei tiedetä.

Hoodin mukaan miehet kuuluivat niin sanottuun kellopikarikulttuuriin. Aiempien tutkimusten perusteella kulttuuri saapui Englantiin noin 2400 eaa., ja sen mukana saarelle saapuivat myös kupari ja pronssi.

Radiohiiliajoitus osoitti, että miehet kuolivat noin 200 vuotta myöhemmin, jolloin kulttuuri oli levinnyt suureen osaan Englantia.

Päällikkö Gloucestershire

Miehistä vanhempi, joka oli haudattu päällikön viereen, oli kuollessaan 50–60-vuotias. Hänet oli haudattu istuma-asentoon niin, että hänen jalkansa (keltainen nuoli) olivat muuta ruumista alempana. Hänen ylävartalostaan on jäljellä vain osa lantiota (keltainen nuoli). Iilmeisesti peltokoneet ovat tuhonneet loput vartalosta.

© Foundations Archaeology

Arvoitus ei ehkä ratkea koskaan

Päällikön hautalahjoihin kuului muun muassa neljä naudantaljaa, kuparitikari ja kivinen rannesuoja. Neljä naudantaljaa olivat aikoinaan hyvin arvokkaita, ja ne kertovat vainajan korkeasta asemasta.

Vanhemmalla miehellä oli haudassaan vain yksi naudantalja.

Hoodin mukaan on mahdollista, että miehet haudattiin samaan aikaan. Niinpä on myös mahdollista, että vanhempi mies oli – tahtoen tai tahtomattaan – uhrattu seuraamaan päällikköä tuonpuoleiseen.

”Siitä ei ole mitään todisteita, mutta olosuhteet huomioon ottaen sitä mahdollisuutta ei voida täysin poissulkeakaan”, Andrew Hood kertoo.

Aiemmin, kun vainajia on löydetty istualleen haudattuna, heidän on usein päätelty olleen pappeja tai šamaaneita. Esimerkiksi pronssikauden Siperiassa šamaanit haudattiin osittain istuvaan asentoon.

Hoodin mukaan on mahdoton sanoa, mikä on totuus tämän miehen tapauksessa: ”Hän jäänee meille arvoitukseksi.”

Lue myös:

Kulttuuri

Tuffi-norsu koki kovia julkisessa liikenteessä

1 minuuttia
Allensbach hirsipuu Bodensee
Arkeologia

Makaaberi löytö: Mies haudattiin kädet sidottuna hirttolavan juureen

2 minuuttia
Arkeologia

Merirosvo hirtettiin ja haudattiin kaatopaikalle

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota