Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alppien ilmasto muumioi Ötzin niin, että ruumis on säilynyt hyvin.

Kulttuuri - Arkeologia

Ötzi ehkä haudattiin Alpeille

Kansain­välinen tutkijaryhmä asettaa kyseenalaiseksi aiemmat teoriat jäämies Ötzin kuolemasta.

Kansain­välinen tutkijaryhmä asettaa kyseenalaiseksi aiemmat teoriat jäämies Ötzin kuolemasta. Ötzin noin 5 300 vuotta vanhat muumioituneet jäännökset löydettiin sattumalta Alpeilta vuonna 1991.

Ötzin on uskottu olleen pakomatkalla vuorilla ja kuolinsyynä on pidetty selkään ammuttua nuolta. Nyt joukko tutkijoita muun muassa Italiasta ja Yhdysvalloista on analysoinut ruumiin löytöpaikan ja Ötzille kuuluneiden esineiden sijainnin ja tullut siihen tulokseen, että Ötzi kuolikin jossain muualla ja hänet tuotiin haudattavaksi Alpeille.

”Monet tutkijat ovat pitäneet aiempaa teoriaa niin selviönä, etteivät he ole edes pohtineet ruumiin ja esineiden sijaintia suhteessa toisiinsa”, sanoo ryhmän jäsen Luca Bondioli Rooman etnografisesta museosta.

Uuden teorian kulmakivi on kuuden metrin päässä ruumiista oleva kivitasanne. Teorian mukaan ruumis asetettiin aikoinaan tasanteelle, mutta jäätyminen ja sulaminen ovat vuosituhansien aikana siirtäneet sitä samoin kuin löytyneitä esineitä.

Teoriaa on kommentoitu sanalla ”mielenkiintoinen”.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota