Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Olut loi vakautta intiaanivaltioon

Yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät vuosikausia, miksi Perussa vaikuttanut Warin valtakunta pysyi pystyssä 500 vuotta. Syyksi paljastui olut.

Warin kulttuuri kukoisti Perussa noin vuosina 600-1100, ja se oli yksi pitkäikäisimmistä valtakunnista Etelä-Amerikassa. Chicagon Field Museumin tutkijat ovat nyt selvittäneet, että valtakunnan menestyksen syy oli riittävä määrä olutta.

”Tutkimuksemme auttoi meitä ymmärtämään, miten olut ylläpiti poliittisia rakenteita ja suhteita”, kertoi tutkimusten johtaja, antropologian professori Ryan Williams.

Hapan olut maistui kaikille

Williams ja hänen tutkijaryhmänsä olivat jo vuosia aiemmin löytäneet Cerro Baúl -nimisestä Wari-kaupungista vuoristoisessa Etelä-Perussa jäännökset panimosta, jossa valmistettiin hapanta chicha-nimistä olutta.

Olut säilyi vain noin viikon, ja sitä juotiin runsaasti suurissa juhlissa, joihin osallistui paikalliseliittiä eri puolilta valtakuntaa ja myös naapurivaltioista. Juhlissa olutta kaadettiin metrin korkuisista saviruukuista, jotka oli koristeltu warilaisten jumalten ja johtajien kuvilla.

Tutkijat uskovat, että juhlilla oli tärkeä merkitys suuren valtakunnan eri kansanryhmien yhdistäjänä.

Paneminen onnistui kuivuudenkin aikana

Nyt tutkijat irrottivat olutruukusta pienen pieniä siruja ja tutkivat niitä molekyylitasolla löytääkseen oluen jäämiä ja selvittääkseen sen perusteella, mistä olutta valmistettiin.

Yhdeksi tärkeimmistä raaka-aineista osoittautui pippuri, jota saadaan kuivinakin aikoina. Siksi Warin valtakunnassa voitiin järjestää olutjuhlia myös silloin, kun kuivuus tuhosi muita ravintokasveja.

Lue myös:

Lävistys alahuuli esihistoria
Arkeologia

Esihistoriallisella miehellä oli näyttäviä kasvolävistyksiä

2 minuuttia
Keksinnöt

Milloin tupakansytytin keksittiin?

2 minuuttia
Merenkulku

Ranskan ratsuväki voitti Hollannin laivaston

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota