West Mercia Police/Britisk Museum
Sormus viikinkiaarre metallinilmaisin

Olisivat voineet saada ainakin puoli miljoonaa puntaa – saivatkin 18 vuotta vankeutta

Kaksi brittiä löysi arvokkaan viikinkiaarteen ja myi sen. Jos he olisivat ilmoittaneet löydöstä viranomaisille, he olisivat ansainneet todennäköisesti huomattavasti enemmän.

Kaksi brittiläistä metallinilmaisinharrastajaa olisivat voineet saada vähintään noin 600 000 euroa (500 000 puntaa) kumpikin, jos he olisivat ilmoittaneet viranomaisille löytämästään ainutlaatuisesta viikinkiaarteesta.

”Mutta te halusitte enemmän”, totesi tuomari muutama päivä sitten ja tuomitsi George Powellin 10 vuoden ja Layton Daviesin 8,5 vuoden vankeuteen varkaudesta.

Miehet olivat löytäneet vuonna 2015 Herefordshiresta aarteen, johon kuului noin 300 kolikkoa, koruja ja hopeaharkko.

Heillä ei ollut maanomistajan lupaa etsinnöilleen, ja he päättivät myydä löytönsä pimeillä markkinoilla.

Poliisi sai vihiä löydöstä

Poliisi alkoi tutkia asiaa vihjeen perusteella ja löysikin osan koruista sekä 31 kolikkoa kahdesta antiikkikaupasta.

Kun tuomittujen puhelimet tutkittiin, poliisi onnistui palauttamaan niistä poistettuja kuvia, joissa näkyi löydetty aarre kokonaisuudessaan. Kuvien perusteella kolikoita oli alun perin 300, joista suurin osa on siis myyty.

Asiantuntijoiden mukaan aarre on anglosaksinen, ja todennäköisesti joku viikingeistä on kätkenyt sen, kun britit ajoivat viikingit pakosalle vuonna 878.

Yhden kolikon arvo yli 50 000 euroa

Kaksi takaisin saaduista kolikoista on kumpikin arvioitu jopa yli 50 000 euron arvoiseksi, ja ne ovat ainutlaatuisia, sillä ne osoittavat, että Wessexin Alfred Suuri ja Mercian Ceolwulf II olivat liittolaisia.

British Museumin Gareth Williamsin mukaan aarteen ryöstäminen on täysin käsittämätöntä:

”Se on järjetöntä, sillä meillä on maailman anteliain korvausjärjestelmä arkeologisten löytöjen suhteen. Nämä tyypit olisivat nyt rikkaita, jos he olisivat noudattaneet sääntöjä. Sen sijaan he tuhosivat tärkeän osan historiaamme.”