Nunna maalasi maailman kalleimmalla värillä

Naisen 900 vuotta vanhan hammaskiven tutkimuksissa paljastui jälkiä erittäin kalliista väriaineesta, ultramariinista. Tutkijat arvelevat, että nainen oli arvostettu kuvittaja.

Lapislatsulin pigmenttiä näkyy naisen alaleuassa etuhampaiden juuressa.

Saksalainen tutkijaryhmä löysi kauan sitten kuolleen nunnan hampaista jälkiä ultramariini-väriaineesta. Väriä saatiin harvinaisesta lapislatsuli-kivestä, jota esiintyy Euroopassa ainoastaan Afganistanin vuorilla.

Väri oli keskiajan kalleinta ainetta, kalliimpaa kuin kulta, ja sitä käytettiin vain hienoimpiin maalauksiin ja käsikirjoitusten kuvituksiin. Siitä tutkijat ovat päätelleet, että nainen oli arvostettu kuvittaja.

Kasteli siveltimen suussaan

Nunna kuoli noin vuonna 1100 pienessä Dalheimin luostarissa Mainzin lähellä Reinin varrella. Luostarin hautausmaan luurankoja on käytetty tutkimuksessa, jossa analysoidaan jopa tuhat vuotta vanhaa hammaskiveä keskiajan ruokailutottumusten selvittämiseksi.

”Kun tutkimme naisen hammaskiveä, siitä irtosi satoja pieniä sinisiä hiukkasia. Se oli meille varsinainen yllätys”, kertoi arkeologi Anita Radini Yorkin yliopistosta.

Tutkijat päättelivät värin löytöpaikan perusteella, että nunna oli maalannut sinisellä värillä ja välillä nuolaissut sivellintä järjestääkseen sen ohuen pään karvat oikeaan muotoon.

Tärkeä todiste nunnien töistä

Nainen oli kuollessaan 45-60-vuotias, eikä hänen luurangossaan ole merkkejä vakavasta sairaudesta eikä raskaasta fyysisestä työstä. Hän on mahdollisesti ollut yläluokkaan kuulunut nainen, joka on jostain syystä mennyt tai joutunut luostariin.

Uskonnollisten käsikirjoitusten tekeminen oli keskiajalla pääasiassa munkkien työtä. Löytö on harvinaislaatuinen todiste siitä, että myös naiset saattoivat osallistua kirkon pyhien tekstien jäljentämiseen.