Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lapislatsulin pigmenttiä näkyy naisen alaleuassa etuhampaiden juuressa.

Kulttuuri - Arkeologia

Nunna maalasi maailman kalleimmalla värillä

Naisen 900 vuotta vanhan hammaskiven tutkimuksissa paljastui jälkiä erittäin kalliista väriaineesta, ultramariinista. Tutkijat arvelevat, että nainen oli arvostettu kuvittaja.

Saksalainen tutkijaryhmä löysi kauan sitten kuolleen nunnan hampaista jälkiä ultramariini-väriaineesta. Väriä saatiin harvinaisesta lapislatsuli-kivestä, jota esiintyy Euroopassa ainoastaan Afganistanin vuorilla.

Väri oli keskiajan kalleinta ainetta, kalliimpaa kuin kulta, ja sitä käytettiin vain hienoimpiin maalauksiin ja käsikirjoitusten kuvituksiin. Siitä tutkijat ovat päätelleet, että nainen oli arvostettu kuvittaja.

Kasteli siveltimen suussaan

Nunna kuoli noin vuonna 1100 pienessä Dalheimin luostarissa Mainzin lähellä Reinin varrella. Luostarin hautausmaan luurankoja on käytetty tutkimuksessa, jossa analysoidaan jopa tuhat vuotta vanhaa hammaskiveä keskiajan ruokailutottumusten selvittämiseksi.

”Kun tutkimme naisen hammaskiveä, siitä irtosi satoja pieniä sinisiä hiukkasia. Se oli meille varsinainen yllätys”, kertoi arkeologi Anita Radini Yorkin yliopistosta.

Tutkijat päättelivät värin löytöpaikan perusteella, että nunna oli maalannut sinisellä värillä ja välillä nuolaissut sivellintä järjestääkseen sen ohuen pään karvat oikeaan muotoon.

Tärkeä todiste nunnien töistä

Nainen oli kuollessaan 45-60-vuotias, eikä hänen luurangossaan ole merkkejä vakavasta sairaudesta eikä raskaasta fyysisestä työstä. Hän on mahdollisesti ollut yläluokkaan kuulunut nainen, joka on jostain syystä mennyt tai joutunut luostariin.

Uskonnollisten käsikirjoitusten tekeminen oli keskiajalla pääasiassa munkkien työtä. Löytö on harvinaislaatuinen todiste siitä, että myös naiset saattoivat osallistua kirkon pyhien tekstien jäljentämiseen.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota