Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maatutka lähettää maaperään sähkömagneettisia aaltoja, jotka palautuvat takaisin ja osoittavat maassa olevat poikkeukselliset rakenteet.

© Shutterstock / Vestfold fylkeskommune
Kulttuuri - Arkeologia

Norjasta löytyi taas viikinkilaiva

Norjalaiset arkeologit ovat tehneet upean löydön aivan suuren viikinkimuseon läheltä. Maatutkamittauksissa havaittiin kokonaisen laivan hahmo.

Puoli vuotta sitten norjalaiset arkeologit löysivät Haldenista kokonaisen viikinkilaivan. Nyt he ovat taas ilmoittaneet uudesta löydöstä. Vestfoldista Etelä-Norjasta paljastui nimittäin maatutkan avulla hauta, jossa näyttäisi olevan ainakin 15 metrin pituinen viikinkilaiva.

Ennen Norjan viimeaikaisia löytöjä koko Euroopassa oli rekisteröity vain seitsemän viikinkiajan laivahautausta. Useimmat niistä on löydetty yli sata vuotta sitten, mutta kahden löytyminen puolen vuoden aikana lisää uskoa siihen, että maan alla lepää vielä enemmänkin viikinkiajan aarteita.

Löytö oli uuden tekniikan ansiota

Löydöt kertovat myös siitä, miten suuri apu maatutka voi olla arkeologeille tulevaisuudessa. Norja on ollut edelläkävijämaa geofysikaalisten mittausmenetelmien kehityksessä. Niissä kartoitetaan maan rakenteita sähkömagneettisten aaltojen avulla ilman vaaraa muinaismuistolöytöjen vahingoittamisesta.

”Toivomme löytävämme vielä paljon enemmän. Tämä on osoitus siitä, miten tärkeää tutkimuksessa on omaksua uutta teknologiaa”, totesi Norjan ilmasto- ja ympäristöministeri Ola Evestuen lehdistötilaisuudessa.

Laiva tutkitaan perusteellisesti

Tutkakuvista näkyy esimerkiksi, että laivan keula ja kylki ovat ehkä vääntyneet sen maattua maan alla yli tuhat vuotta. Vielä on tehtävä paljon tutkimusta niin sanotuilla kajoamattomilla menetelmillä, ennen kuin laiva voidaan kaivaa esille.

Lue myös:

Arkeologia

Maan alta paljastui nekropoli

2 minuuttia
Arkeologia

Portugalista löytyi Stonehengeä muistuttava monumentti

3 minuuttia
Skytisk grav daggert
Arkeologia

Arkeologit tekivät hautakummusta harvinaisen löydön

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota