Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Korut ovat vain senttimetrin mittaisia, ja tutkijat ovat kiistelleet pitkään sitä, ovatko ne neandertalinihmisen vai Homo sapiensin tekemiä. Uuden tutkimuksen mukaan korut ovat todennäköisesti neandertalilaisten kätten työtä.

© Dr. Marian Vanhearen / Wikimedia
Kulttuuri - Arkeologia

Neandertalilaiset tekivät taidokkaita koruja

42 000 vuotta vanhat riipukset kyseenalaistavat teorian, jonka mukaan neandertalilaiset olivat huomattavasti alkeellisempia kuin Homo sapiens.

Tutkijoiden piintyneen käsityksen mukaan neandertalinihmiset olivat huomattavasti kehittymättömämpiä kuin Homo sapiens ja kuolivat sen vuoksi sukupuuttoon 40 000 vuotta sitten elettyään Euroopassa ja Aasiassa yli 200 000 vuotta.

Keski-Ranskasta luolasta löydetyt korut asettavat vanhan teorian kyseenalaiseksi. Niiden perusteella neandertalilaiset olivatkin paljon älykkäämpiä kuin tähän asti on luultu.

Vanhin kaulariipus

Korut ovat noin sentin pituisia, ja niitä on todennäköisesti käytetty kaulariipuksina. Kun korut löydettiin vuosina 1949–1963, niiden iäksi arvioitiin 42 000 vuotta – ne olivat siten vanhimmat laatuaan maailmassa.

Eläinten hampaista, simpukankuorista ja norsunluusta valmistetut riipukset on työstetty niin taidokkaasti, että arkeologit torjuivat pikaisesti ajatuksen, että ne olisivat alueella myös 42 000 vuotta aiemmin eläneiden neandertalilaisten tekemiä. Sen sijaan he päättelivät niitä nykyihmisen, Homo sapiensin valmistamiksi.

Uusi tekniikka avaa uusia mahdollisuuksia

Nyt korujen yhteydestä löydettyjä luita on tutkittu uuden proteiinianalyysia hyödyntävän tekniikan avulla. Luiden kemiallinen koostumus osoitti, että ne olivat neandertalinihmisen.

Max Planckin evoluutioantropologian instituutin johtajan Jean-Jacques Hublinin mukaan uuden tekniikan avulla voidaan saada lisätietoa neandertalilaisten viimeisistä ajoista:
”Voimme nyt eristää dna:ta suurista arkeologisista kokoelmista ja saada uusia vastauksia jo olemassa olevista aineistoistamme.”

Lue myös:

Arkeologia

Neandertalilaiset estivät Homo sapiensin pääsyn Eurooppaan

2 minuuttia
Arkeologia

Muinaisen tytön perimä yllätti tutkijat täysin

2 minuuttia
Arkeologia

Uusi löytö: Muinaisen ihmisen dna:ta saatiin maa-aineksesta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota