Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalilaiset taistelivat nykyihmisiä vastaan 100 000 vuotta

Neandertalinihmiset lähtivät Afrikasta ennen Homo sapiensia ja asettuivat tulpaksi Lähi-itään niin, että nykyihminen ei päässyt Eurooppaan, uskoo brittitutkija.

Shutterstock

Asiantuntijat ovat vuosikymmeniä pohtineet, elivätkö neandertalinihmiset ja Homo sapiens rauhanomaisesti rinta rinnan vai sotivatko he keskenään.

Brittiläinen evoluutiobiologi Nicholas Longrich veikkaa jälkimmäistä.

Longrich väittää, että pitkäkestoinen sota lopulta hävitti neandertalinihmiset.

Hänen mielestään sota on paras selitys sille, että Homo sapiensilta (nykyihminen) kesti 100 000 vuotta saapua Eurooppaan.

Vahvat neandertalinihmiset vastaan Homo sapiensit

Neandertalilaiset olivat kelpo sotureita

Nykyihminen yritti lähteä Afrikasta 200 000 vuotta sitten, jolloin neandertalilaiset olivat asuneet Lähi-idässä jo satatuhatta vuotta. He tunsivat alueen perin pohjin, olivat taitavia metsästäjiä, ja lihaksikkaan kehonsa ansiosta he olivat hyviä sotureita.

Taistelu parhaista metsästysmaista raivosi noin ajalla 125 000 eaa. – 30 0000 eaa., ja arkeologit ovat löytäneet tuolta ajalta paljon luurankoja, joissa on taistelun aiheuttamia vammoja.

© Shutterstock

Nuolet ja jouset mahdollisesti ratkaisivat kilvan

Longrich uskoo, että nykyihmiset joko voittivat neandertalinihmiset uusilla aseilla, kuten jousilla ja heittokeihäillä, tai suuren väestönkasvun ansiosta, sillä se takasi riittävästi sotureita taisteluihin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota