Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalilaiset osasivat puhua

Tutkimuksissa löytyy aina vain enemmän yhtäläisyyksiä meidän ja neandertalilaisten välillä. Nyt tutkijaryhmä lisäisi joukkoon puheen ja kuuloelimet.

Tutkijat ovat arvuutelleet vuosikymmeniä, olivatko neandertalilaiset liian kehittymättömiä puhuakseen vai pystyivätkö he kommunikoimaan sanallisesti lajitoveriensa ja nykyihmisen kanssa.

Espanjalais-amerikkalainen tutkijaryhmä uskoo löytäneensä vastauksen ensimmäiseen kysymykseen uusien tutkimusmenetelmien avulla.

Ryhmä kuvasi neandertalinihmisten kalloja ja laati niiden korvan rakenteista 3D-malleja, jotka analysoitiin nykyaikaisella biotekniikalla. Sitten tuloksia verrattiin nykyihmisten 50 000 vuotta vanhojen kallojen vastaavanlaisiin malleihin.

Tutkijat päättelivät, että neandertalilaisen (oikealla) sisäkorva oli samanlainen kuin nykyihmisellä.
https://www.binghamton.edu/news/story/2903/neanderthals-had-the-capacity-to-perceive-and-produce-human-speech

© Mercedes Conde-Valverde

Kuulo ja puhe liittyvät yhteen

Tutkimuksissa ilmeni, että neandertalilaisilla ja Homo sapienseilla oli samanlaiset kuuloelimet. Toisin sanoen molemmat pystyivät rekisteröimään ihmisen tuottamia ääniä. Se on ensimmäinen edellytys verbaaliselle kommunikaatiolle.

”Emme tiedä, oliko neandertalilaisilla kieltä, mutta ainakin heillä oli anatomiset edellytykset puhua kuten me”, paleoantropologi Mercedes Conde-Valverde Alcalan yliopistosta kertoo.

”Jos kuulisimme neandertalilaisten puhuvan, emme toki ymmärtäisi, mitä he sanovat, mutta meille olisi selvää, että he ovat ihmisiä”, Conde-Valverde sanoo.

Lue myös:

Arkeologia

Neandertalilaiset estivät Homo sapiensin pääsyn Eurooppaan

2 minuuttia
Arkeologia

Neandertalilaiset tekivät taidokkaita koruja

2 minuuttia
Simpukankuoret neandertalilaiset sukeltaminen
Arkeologia

Neandertalilaiset eivät arastelleet mitään – edes merta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota