Nainen oli tatuoitu suojelevin kuvin

Arkeologit ovat löytäneet ensimmäisen egyptiläisen muumion, jolla on esittäviä tatuointeja abstraktien kuvioiden sijaan.

Ympäri muumiota on lukuisia symbolisia kuvia. Naisen kaulaan

on tatuoitu paviaaneja.

© Institut Francais D'archeologie Orientale

Noin 3 000 vuotta sitten kuolleella egyptiläisellä papittarella tai tanssijalla oli runsaasti tatuointeja: noin 30 pyhää lehmää, käärmettä ja muita kuvia, joilla oli ­symbolista merkitystä egyptiläisille.

Kuvantamismenetelmä sama kuin Ötzillä

Arkeologi Anne Austin Stanfordin yliopistosta löysi tatuoinnit tarkastellessaan Deir el-Medinan muinaiskaupungista löy­tynyttä naisen muumiota infrapunakuvantamis­menetelmillä, joilla on tutkittu myös jäämies Ötziä.

Ensin Austin uskoi kuvien olevan vain hautajaisissa maalattuja koristeita, mutta pian paljastui, että kyse oli syvälle ihoon tehdyistä tatuoinneista. Yllättävää oli ­se, että tatuoinnit olivat tunnis­tettavia kuvia eivätkä vain abstrakteja viivoja ja pisteitä, kuten egyptologien aiemmin tutkimilla muumioilla.

Tähän mennessä vain osa naisen lukuisista tatuoinneista on tunnistettu, sillä muumion kuivunutta ja rypistynyttä ihoa on erittäin hidas ja vaikea tutkia.

© Institut Francais D'archeologie Orientale

Tatuoinneilla oli symbolinen merkitys

Kaulassa, olkapäissä ja selässä on Horuksen silmä – onnen ja kuninkaan suojeluksen symboli.

Vasemmassa kädessä on lehmiä – rakkauden ja äitiyden jumalattaren Hathorin symboleita.

Lonkassa on lootuksen kukka – egyptiläisten auringon ja luomisen symboli.

Vain naiset tatuoitiin

Olemme tähän mennessä löytäneet tatuointeja yksinomaan naisten muumioista. On jännittävää nähdä, tuovatko uudet tutkimukset ­tähän asiaan muutosta”, ­sanoo Anne Austin.