Mystinen sarvipää hämmentää arkeologeja

Arkeologit ihmettelevät roomalaista sarvipäistä hahmoa, joka liittyy ehkä johonkin erikoiseen sotilaskulttiin. He ovat turvautuneet poikkeukselliseen keinoon selvittääkseen mysteerin.

Roomalainen kultti paholaishahmo

Mitä tämä englantilaisten arkeologien Shrewsburystä löytämä hahmo kuvaa? Arkeologit ovat pyytäneet nyt yleisöä avuksi mysteerin ratkaisemiseksi.

© Shropshire Council

Arkeologit tekivät viime kesänä kaivauksia Englannissa Nesscliffe Hillillä lähellä Shrewsburyä, kun he löysivät sieltä jotakin hyvin erikoista.

Maasta paljastui kivi, jossa oleva kaiverros muistuttaa erehdyttävästi klassisia paholaiskuvauksia – siinä on ihmismäinen sarvipäinen hahmo, jolla oli kädessään jokin ase. Lähes vuoden tutkimusten jälkeen arkeologit eivät kuitenkaan vieläkään tiedä, mitä hahmo esittää ja mikä sen tarkoitus on.

Nyt arkeologit ovat pyytäneet pulmaan apua yleisöltä:

”Pyydämme ihmisiä auttamaan meitä ratkaisemaan arvoituksen tai kertomaan, ovatko he nähneet vastaavia kaiverroksia aiemmin”, Southamptonin yliopiston arkeologi tohtori Paul Reilly selittää.

Roomalainen kultti paholaishahmo

Arkeologit ihmettelevät muun muassa koloa, joka muodostaa hahmon ”pään”. Siihen on ehkä asetettu rituaalissa pieni uhri.

© Shropshire Council

Ehkä esittää jumalaa

Yhden teorian mukaan hahmo kuvaa ehkä jonkin Englannissa palvelleiden roomalaissotilaiden harjoittaman kultin sarvipäistä jumalaa. Nesscliffe Hillillä on vanha rautakautinen linnoitus, jonka roomalaiset ottivat myöhemmin käyttöön. Myös muista roomalaisista linnoituksista Englannissa on löydetty sarvipäisiä jumalia.

Paul Reilly kuitenkin huomauttaa, että Nesscliffe sijaitsee kelttiläisen cornovii-heimon oletetulla alueella, ja heimon nimi voi viitata ”sarvipäiseen”.

Hahmo voi liittyä myös alueen druideihin, ja sitä on ehkä käytetty esimerkiksi uhrauksissa.

Paul Reilly on pyytänyt lähettämään vinkit, joista voi olla apua, sähköpostilla itselleen osoitteeseen p.reilly@soton.ac.uk tai Gary Lockille osoitteeseen gary.lock@arch.ox.ac.uk.