Vuoteen 2016 tutkijat uskoivat muumion olevan lintu.

Muumioitu sikiö kärsi harvinaisesta sairaudesta

Egyptiläisen muumion tarkka kuvantaminen paljasti pahasti epämuodostuneen poikasikiön.

torstai 12. heinäkuuta 2018 teksti Pernille Mogensen

Egyptiläinen nainen oli 23.-28. viikolla raskaana, kun hän 2100 vuotta sitten synnytti – todennäköisesti – kuolleen poikalapsen. Poika kärsi harvinaisesta anenkefalia-nimisestä kehityshäiriöstä, ja esimerkiksi hänen päänsä oli epämuodostunut ja korvat sijaitsivat pään takaosassa. Sen sijaan hänen varpaansa ja sormensa olivat täysin virheettömät. 

Supertarkka kuvantaminen

Western Universityn tutkijat kuvasivat museon pienimmän muumion mikro-TT-laitteella, ja Maidstone Museum kertoi tuloksesta lehdistötiedotteessa

Muumioitua sikiötä ei ole koskaan aikaisemmin kuvannettu yhtä tarkalla laitteella.

Tutkijat luulivat muumion olevan lintu

Pieni muumio yllätti jo vuonna 2016, kun sille tehty tavallinen TT-kuvaus paljasti, että se ei ollutkaan haukka, kuten tutkijat olivat olettaneet muun muassa sen sarkofagin koristelun perusteella, vaan ennenaikaisesti syntynyt ihmislapsi. 

Syytä lapsen kehityshäiriöön ei tiedetä, mutta se saattoi johtua äidin aliravitsemuksesta ja esimerkiksi kasvisten ja viljatuotteiden sisältämän folaatin liian vähäisestä saannista. 

Ei tiedetä, miksi lapsi muumioitiin tai miksi se haluttiin saada näyttämään linnulta. Yhden teorian mukaan erikoiselta näyttävällä sikiöllä uskottiin ehkä olevan jonkinlaisia maagisia voimia.

Kuvauksissa näkyi selvästi lapsen epämuodostunut pää.

Anenkefalia

  • Harvinainen kehityshäiriö, joka syntyy 23–26 päivän vanhalle sikiölle.
  • Sikiöltä puuttuu suurin osa aivoista, ja se on sokea ja kuuro.
  • Johtaa aina raskauden keskeytymiseen tai lapsen kuolemiseen pian syntymän jälkeen.

Jokaisessa HISTORIA-lehden numerossa on neljä sivua uutisia historian ja arkeologian maailmasta. Nyt voit saada pilkkahintaan kaksi numeroa HISTORIA-lehteä, joiden ansiosta pysyt ajan tasalla uusista löydöistä, tutkimuksista ja havainnoista historian alalla – ja lisäksi saat hienon veitsisetin kaupan päälle .

Voit myös tilata uutiskirjeemme, joka tuo parhaat artikkelimme luettavaksesi kahdesti viikossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...