Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Museot joutuvat luopumaan varastetusta tavarasta

Kahden amerikkalaisen museon maine sai kolauksen, kun ne tuomittiin palauttamaan tuhansia varastettuja muinaisesineitä.

Farragutful

Vuonna 2019 herätti suurta huomiota, kun yhdysvaltalaisesta museosta takavarikoitiin varastettu palanen kuuluisaa Gilgamesh-eeposta, maailman ensimmäistä kirjallista runoelmaa.

Kappale oli varastettu ja salakuljetettu Irakista. Takavarikko johti Washingtonissa sijaitsevan vuonna 2017 perustetun Museum of the Bible -museon kokoelmien tarkempaan tutkimukseen.

Museolle tilanne on kiusallinen. Nyt oikeus on määrännyt museon luovuttamaan kaikkiaan 12 000 sen hallussa olevaa muinaisesinettä.

Useimmat esineistä on salakuljetettu Irakista Yhdysvaltojen vuonna 2003 johtaman hyökkäyksen jälkeen, jolloin monia irakilaisia museoita ja yksityiskokoelmia ryöstettiin – ja esineitä päätyi hämäräperäisten välimiesten kautta myös Bible-museoon.

Museo joutui luopumaan mm. ainutlaatuisista savitauluista, joissa on nuolenpääkirjoitusta.

© United States District Court for the Eastern District of New York

Tuomio vahvistaa moraalia

”Kyse ei ole vain tuhansien taulujen palauttamisesta Irakiin vaan irakilaisten kansallistunteen palauttamisesta vahvistamalla irakilaisten moraalia ja identiteettiä näinä vaikeina aikoina”, totesi Irakin kulttuuriministeri Hassan Nadhem.

Myös hyvämaineisen newyorkilaisen Cornellin yliopiston museo määrättiin palauttamaan noin 5 000 esinettä.

Museum of the Biblen omistava kauppaketju Hobby Lobby on aiemmin tuomittu kolmen miljoonan dollarin (2,5 milj. euroa) sakkoihin varastettujen muinaisesineiden hallussapidosta, ja nyt luvassa on luultavasti vielä suuremmat sakot.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota