Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Arkeologia

Munkki löysi esihistoriallisen superihmisen

Uusien tutkimusten mukaan esihistoriallinen ihmislaji denisovanihminen oli laajemmalle levinnyt kuin on aiemmin oletettu ja pystyi elämään yli 3 000 metrin korkeudessa. Tämän superihmisen dna:ta on edelleen joidenkin nykyihmisten perimässä.

Kun muuan buddhalaismunkki meni vuonna 1980 rukoilemaan luolaan Tiibetin ylängöllä, hän teki sieltä odottamattoman löydön: epätavallisen suuren alaleuan puolikkaan. Hän vei löytönsä luostariinsa, jossa se sai olla 30 vuotta, ennen kuin se lahjoitettiin tutkimuksiin.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä, johon kuuluu muun muassa tanskalaisia ja kiinalaisia, on selvittänyt, että leuankappale on noin 160 000 vuotta vanha ja kuulunut denisovanihmiselle.

Toinen paikka maailmassa

Denisovanihmisen jäännöksiä on tähän asti löydetty vain yhdestä ainoasta luolasta Siperiasta. Ainutlaatuinen löytö Kiinasta viittaa siihen, että kyseistä ihmislajia eli eri puolilla Aasiaa ennen kuin se hävisi noin 50 000 vuotta sitten.

Luola, josta leukaluu löydettiin, on 3 280 metrin korkeudessa. Tutkijoita ihmetyttää, että muinaisihminen on voinut elää siinä korkeudessa. Tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että denisovanihmisillä oli geeni, joiden ansiosta he sopeutuivat elämään ohuessa ilmassa karussa ympäristössä.

”Heillä on ollut valmiudet sopeutua korkeisiin olosuhteisiin ja vähähappiseen ilmaan jo pitkään ennen kuin Homo sapiensilla”, tutkija Zhang Dongju kertoi.

Tiibetiläisillä on edelleen denisovan dna:ta

Dna-tutkimuksissa on osoittautunut, että denisovanihmiset ja Homo sapiensit olivat tekemisissä keskenään ja siksi joillakuilla ihmisillä on edelleen denisovanihmisen dna:ta.

Sitä on havaittu etenkin tiibetiläisillä. Muinaisihmisen jättämä perimä voikin siis selittää tiibetiläisten erityiskyvyn tulla toimeen korkeissa ilmanaloissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota