Muinaiskansa teki magneettisia veistoksia

Vähän tunnetun Monte Alton kulttuurin ihmiset tekivät maailman ensimmäiset magneettiset veistokset. He pitivät magnetismia ilmeisesti yliluonnollisena voimana.

Pyöreämuotoiset guatemalalaisveistokset kuvaavat joko koko ihmistä tai pyöreitä kasvoja.

Parituhatta vuotta sitten Guatemalan länsirannikolla Monte Alton kulttuurissa elänyt kansa teki useita suuria kiviveistoksia magneettisesta kivestä.

Veistosten teknisissä tutkimuksissa ilmeni, että magneettisen kiven käyttö ei ole suinkaan ollut sattumaa, vaan veistokset on tehty niin, että magneettikentät ovat tietyissä paikoissa, esimerkiksi poskissa, otsassa ja navan kohdalla. Näin ne ovat vanhimpia magneettisia patsaita, joissa magnetismia on hyödynnetty tietoisesti.

Patsaat ovat tonnien painoisia magneetteja

Kaksi metriä korkeat ja 10 tonnin painoiset kivipatsaat on tehty basaltista. Se on vulkaaninen kivi, joka sisältää paljon rautaa. Rauta on ilmeisesti magnetisoitunut salamaniskun seurauksena.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki kiviä Harvardin yliopiston Roger Fun johdolla. Heidän mukaansa muinaiset taiteilijat ilmeisesti löysivät magneettiset kohdat liikuttamalla mineraaleja kivien yllä. Sitten veistokset muotoiltiin niin, että magneettikentät olivat voimakkaimmat halutuissa kohdissa.

Magneettisia patsaita kutsutaan ”möhömahoiksi” niiden ulkomuodon vuoksi. Niitä on löydetty kaikkiaan 127, joista 11:tä on nyt tutkittu tarkemmin.

Esittävät mahtavia esivanhempia

Tutkijat eivät tiedä vielä paljonkaan Monte Alton kulttuurista, mutta he uskovat, että patsaat esittävät kulttuurin kunnioitettuja esivanhempia.

Mahdollisesti patsaiden magnetismia on pidetty osoituksena esivanhempien mahdista ja auktoriteetista, joka ulottuu patsaiden kautta tähän päivään asti.