Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pyöreämuotoiset guatemalalaisveistokset kuvaavat joko koko ihmistä tai pyöreitä kasvoja.

Kulttuuri - Arkeologia

Muinaiskansa teki magneettisia veistoksia

Vähän tunnetun Monte Alton kulttuurin ihmiset tekivät maailman ensimmäiset magneettiset veistokset. He pitivät magnetismia ilmeisesti yliluonnollisena voimana.

Parituhatta vuotta sitten Guatemalan länsirannikolla Monte Alton kulttuurissa elänyt kansa teki useita suuria kiviveistoksia magneettisesta kivestä.

Veistosten teknisissä tutkimuksissa ilmeni, että magneettisen kiven käyttö ei ole suinkaan ollut sattumaa, vaan veistokset on tehty niin, että magneettikentät ovat tietyissä paikoissa, esimerkiksi poskissa, otsassa ja navan kohdalla. Näin ne ovat vanhimpia magneettisia patsaita, joissa magnetismia on hyödynnetty tietoisesti.

Patsaat ovat tonnien painoisia magneetteja

Kaksi metriä korkeat ja 10 tonnin painoiset kivipatsaat on tehty basaltista. Se on vulkaaninen kivi, joka sisältää paljon rautaa. Rauta on ilmeisesti magnetisoitunut salamaniskun seurauksena.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki kiviä Harvardin yliopiston Roger Fun johdolla. Heidän mukaansa muinaiset taiteilijat ilmeisesti löysivät magneettiset kohdat liikuttamalla mineraaleja kivien yllä. Sitten veistokset muotoiltiin niin, että magneettikentät olivat voimakkaimmat halutuissa kohdissa.

Magneettisia patsaita kutsutaan ”möhömahoiksi” niiden ulkomuodon vuoksi. Niitä on löydetty kaikkiaan 127, joista 11:tä on nyt tutkittu tarkemmin.

Esittävät mahtavia esivanhempia

Tutkijat eivät tiedä vielä paljonkaan Monte Alton kulttuurista, mutta he uskovat, että patsaat esittävät kulttuurin kunnioitettuja esivanhempia.

Mahdollisesti patsaiden magnetismia on pidetty osoituksena esivanhempien mahdista ja auktoriteetista, joka ulottuu patsaiden kautta tähän päivään asti.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota