Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sahara kala

Muinaiset ihmiset kalastivat päivät pitkät... Saharassa

10 000 vuotta sitten metsästäjä-keräilijät Saharassa söivät valtavia määriä kalaa, kertoo tutkimus, jossa analysoitiin 17 000 eläinten jäännöstä.

Shutterstock & Savino di Lernia, 2020

Lähes 5 000 vuoden ruuantähteet kallioluolassa Saharan autiomaassa paljastavat, että alueen metsästäjä-keräilijät elivät pääosin kalalla, kunnes heidän ruokailutottumuksensa muuttuivat ilmastonmuutoksen myötä.

Italialaiset ja belgialaiset tutkijat analysoivat yli 17 000 näytettä ruuantähteistä Takarkori-luolasta Libyassa.

Kalan määrä oli yllätys

Kun metsästäjä-keräilijät alkoivat käyttää luolaa suojanaan 10 000 vuotta sitten, alueen nykyiset kuivat aavikot olivat hedelmällisiä savanneja, joissa oli järviä ja jokia. Yksi järvistä sijaitsi vain 6,5 kilometrin päässä luolasta.

Tutkijat siis tiesivät löytävänsä luolasta kalojen jäännöksiä. Rooman Sapienza-yliopiston etnografian professorin Savino di Lernian mukaan löydetty määrä oli silti yllätys.

Noin 90 prosenttia ruuantähteistä noin ajalta 8 250 eaa. parituhatta vuotta eteenpäin koostui kaloista, etenkin monneista ja tilapioista.

Sahara kalat

Taulukko osoittaa, miten Saharan varhaisten asukkaiden ravinnonlähteet muuttuivat noin 8 000 eaa. – 2 350 eaa. (vuodet pystyakselilla) Siniset palkit osoittavat tutkijoiden löytämien kalojen luiden prosenttiosuuden (vaaka-akseli). Vihreä tarkoittaa nisäkkäiden luiden ja punainen linnun luiden osuutta.

© Savino di Lernia, 2020

Ilmasto muuttui hitaasti

Myöhemmällä ajalla 3950 eaa. – 2350 eaa. kalanjäännösten määrä luolassa laski merkittäväst 48 prosenttiin, kun taas esimerkiksi vuohien, lampaiden ja nautojen luiden määrä kasvoi.

Muutos ruuanlähteissä korreloi aiempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan alue alkoi noihin aikoihin muuttua koko ajan kuivemmaksi.

Ravinto muuttui ilmaston myötä

Monnit olivat Saharan viimeisiä suuria kaloja

Tutkijoiden mukaan tilapiat katosivat ilmeisesti nopeammin kuin monnit. Se voi johtua siitä, että monnit pärjäsivät erikoisten hengityselimiensä ansiosta paremmin jatkuvasti mataloituvissa ja lämpimämmissä järvissä.

Lopulta monnitkin joutuivat antamaan periksi, kun viimeisetkin pikkujärvet kuivuivat ja aiemmin niin rehevä Sahara muuttui maailman kuivimmaksi aavikoksi.

Lue myös:

Neanderthalere Figueira Brava havdyr
Arkeologia

Neandertalilaiset yllättävät jälleen

2 minuuttia
muinainen taatelipalmu
Arkeologia

Jeesuksen aikaiset taatelinsiemenet saatiin itämään

2 minuuttia
Simpukankuoret neandertalilaiset sukeltaminen
Arkeologia

Neandertalilaiset eivät arastelleet mitään – edes merta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota