Jose A Moya/Regional Government of Murcia/Handout via Reuters
Foinikia, Mazarrón II, pelastus

Muinaisen laivan uskomaton pelastusoperaatio

Foinikialainen kauppalaiva upposi Espanjan etelärannikolla lähes 2 500 vuotta sitten. Nyt myrskyt uhkaavat uskomattoman hyvin säilynyttä laivaa, mutta arkeologeilla on villi suunnitelma sen pelastamiseksi.

Foinikialainen kauppalaiva upposi noin vuonna 650 eaa. Välimereen Espanjan eteläpuolelle.

Kahdeksan metriä pitkä sypressistä ja männystä tehty alus hautautui merenpohjan pehmeään hiekkaan mukanaan arvokas lasti lyijyharkkoja.

Nyt hylky on tarkoitus nostaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan arkeologit aikovat pelastaa laivan ensi kesänä – ja varsin poikkeuksellisin keinoin.

Valencian yliopiston meriarkeologian laitoksen sukeltajat ovat kesäkuun mittaan kartoittaneet 1,7 metrin syvyydessä Välimeressä noin 60 kilometrin päässä Espanjan Mazarrónin alueen rannikolta sijaitsevan hylyn rakoja ja halkeamia.

Kartoituksen perusteella laivasta on tehty 3D-malli.

Sen avulla voidaan löytää kohdat, joista runko voidaan irrottaa veden alla osiin ja nostaa pintaan pala palalta – ja koota se sitten uudestaan maissa kuin palapeli.

Foinikia, Mazarrón II, pelastus

Valencian yliopiston sukeltajat ovat kartoittaneet hylkyä 560 tunnin ajan kesäkuussa 2023.

© Jose A Moya/Regional Government of Murcia/Handout via Reuters

Myrskyt uhkaavat hylkyä

Hylky löytyi kirkkaasta vedestä vuonna 1994, kun rakennustyöt satamassa vaikuttivat merivirtoihin ja paljastivat aiemmin hiekan ja pohjasakan alla olleen laivan. Arkeologit ovat tutkineet sitä jo ennen nykyistä kartoitusta.

Hylky on suojattu metallirakenteella sekä pohjaan hiekkasäkeistä tehdyillä suojavalleilla, mutta voimakkaat myrskyt ovat silti jatkuva uhka. Jos myrskyt peittävät hylyn uudestaan, se voi murskaantua hiekan painosta.

”On järkevämpää pelastaa alus, käsitellä se ja asettaa se näytteille museoon ihmisten ihailtavaksi kuin odottaa kauhulla jokaista uutta myrskyä”, sanoo tutkijaryhmän johtaja Carlos de Juan Reutersille.

De Juanin mukaan Mazarrón II -nimen saanut alus on ”ainutlaatuinen esimerkki laivanrakennustaidosta”.

Jos kunnianhimoinen pelastussuunnitelma onnistuu, Espanjassa voi kohta päästä ihailemaan maailman parhaiten säilynyttä foinikialaista laivaa.

Arkeologit tutkimassa Mazarrón II -hylkyä

Video