Muinainen taruolento oli kätketty aavikon hiekkaan

Arkeologit ovat löytäneet upean patsaan muinaisesta irakilaisesta Khorsabadin kaupungista. Huolimatta siitä, että Isis-järjestö tuhosi suurimman osan kaupunkia sen ympärillä, tämä muistomerkki on säilynyt lähes koskemattomana.

Arkeologi Lamassun patsaalla

Lamassot olivat jumaluuksia, jotka vartioivat pyhiä paikkoja ja seisoivat usein niiden sisäänkäynneillä.

© Iraq State Board of Antiquities & Heritage, Mustafa Yahya

Valtava sonnin kaltainen ruumis ja jättimäiset kotkansiivet, joista kumpikin on noin neljä metriä pitkä, sekä 18 tonnin kokonaispaino.

Tällainen on upea arkeologinen löytö, joka on kaivettu esiin Pohjois-Irakissa.

Muinainen patsas kuvaa niin sanottua lamassua eli assyrialaista suojelijahenkeä, joka vartioi varakkaiden kaupunkien ja palatsien sisäänkäyntejä.

Vaikka tämä muinaisen assyrialaisen Khorsabadin kaupungin raunioista löytynyt lamassu on rakennettu 2 700 vuotta sitten, aavikon hiekka on pitänyt sen lähes täydellisessä kunnossa.

Mahtavalta olennolta puuttuu pää, joka mytologian mukaan esitti ihmiskasvoja ja tyypillisesti vanhempaa miestä.

Päätön pyhä vartija

Irakilainen arkeologiryhmä alkoi kaivaa valtavaa patsasta esiin vuonna 1992, mutta varkaat irrottivat sen pään vuonna 1995. Onneksi tulliviranomaiset takavarikoivat sen, kun varkaat yrittivät viedä sitä maasta. Alueen levottomuudet saivat arkeologit kuitenkin hautaamaan patsaan uudelleen hiekkaan, ja se unohtui lähes kaikilta.

Tämä luultavasti pelasti patsaas, sillä vuonna 2015 Isis otti alueen hallintaansa ja tuhosi suurimman osan Khorsabadin muinaisesta kaupungista – muttei koskaan löytänyt tätä patsasta.

Kiviveistoksen halottu pää

Vuonna 1995 lamassupatsaan suuri pää irrotettiin ja jopa halkaistiin useisiin osiin, kun se yritettiin varastaa.

© Hadani Ditmars

Patsaan sijainti oli kuitenkin edelleen tallessa arkistoissa, ja tänä vuonna ranskalais-irakilainen arkeologiryhmä aloitti kaivaukset. He ovat vähintäänkin vaikuttuneita.

"En ole koskaan elämässäni kaivanut mitään näin suurta. Yleensä vain Egyptistä tai Kambodžasta löytyy näin suuria esineitä", kaivauksia johtava Pascal Butterlin kertoi ranskalaiselle uutismedialle France24.

Nykyään päätä säilytetään Irakin kansallismuseossa Bagdadissa.

Viranomaiset miettivät nyt, miten lamassun pää saadaan takaisin paikalleen.