Israelilaiset tutkijat ovat saaneet 2 000 vuotta vanhat, jo hävinneen taatelipalmulajin siemenet itämään.
Siemenet ovat peräisin muun muassa kuuluisasta Qumranin luolasta sekä kuningas Herodeksen Masadan linnoituksen kaivauksista. Molemmat sijaitsevat Juudean autiomaassa.
Jerusalemin heprealaisen yliopiston Sarah Sallonin mukaan puut ovat Phoenix dactylifera -taatelipalmuja, joita kasvoi muinoin suurilla viljelyksillä Kuolleenmeren lähellä.
Juutalaisten taatelit olivat kuuluisia
Kyseisen puun taatelit olivat tuolloin kuuluisia suuresta koostaan, makeudestaan ja terveyttä edistävistä vaikutuksistaan, ja muun muassa roomalainen kirjailija Plinius vanhempi ihasteli niitä kirjoituksissaan.
Erityislaatuiset palmut alkoivat kuolla ilmeisesti juutalaisten vuosina 132–135 roomalaisia vastaan käymien sotien seurauksena, ja 1800-luvulla ne olivat täysin hävinneet.
Sarah Sallon onnistui vuonna 2008 saamaan 2 000 vuotta vanhan, Masadan linnoituksen varastoista löydetyn taatelinsiemenen itämään. Siemenestä on kasvanut pieni, kaunis taatelipalmun alku, joka on nimetty Metusalemiksi.
Palmu etsii kumppania
Taatelipalmuja on kahta sukupuolta: naaras- ja koiraspuolisia. Koiraspuolinen kasvi tuottaa siitepölyä ja naaraspuolinen kasvi tekee kukat. Hedelmien syntyyn tarvitaan molempia.
Metusalemin pitäisi siis löytää ”vaimo”. Sitä varten Sallon jäljitti satoja muinaisia taatelinsiemeniä, joita oli löydetty kaivauksissa Israelissa.
32 siementä istutettiin, ja kuusi niistä iti – ja niistä kaksi oli naaraspuolista.
Kumpikaan ei ole vielä kukkinut, mutta kun ne sen tekevät, ne aiotaan pölyttää Metusalemin siitepölyllä, jotta maailma saisi jälleen maistella menneiden aikojen maukkaita taateleita.