Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

muinainen taatelipalmu

Muinainen taatelipalmu herätettiin henkiin

Muinaiset taatelit olivat tunnettuja suuresta koostaan ja makeudestaan. Tutkijat koittavat nyt saada henkiin herätetyt puut kantamaan hedelmää.

Guy Eisner

Israelilaiset tutkijat ovat saaneet 2 000 vuotta vanhat, jo hävinneen taatelipalmulajin siemenet itämään.

Siemenet ovat peräisin muun muassa kuuluisasta Qumranin luolasta sekä kuningas Herodeksen Masadan linnoituksen kaivauksista. Molemmat sijaitsevat Juudean autiomaassa.

Jerusalemin heprealaisen yliopiston Sarah Sallonin mukaan puut ovat Phoenix dactylifera -taatelipalmuja, joita kasvoi muinoin suurilla viljelyksillä Kuolleenmeren lähellä.

Juutalaisten taatelit olivat kuuluisia

Kyseisen puun taatelit olivat tuolloin kuuluisia suuresta koostaan, makeudestaan ja terveyttä edistävistä vaikutuksistaan, ja muun muassa roomalainen kirjailija Plinius vanhempi ihasteli niitä kirjoituksissaan.

Erityislaatuiset palmut alkoivat kuolla ilmeisesti juutalaisten vuosina 132–135 roomalaisia vastaan käymien sotien seurauksena, ja 1800-luvulla ne olivat täysin hävinneet.

Sarah Sallon onnistui vuonna 2008 saamaan 2 000 vuotta vanhan, Masadan linnoituksen varastoista löydetyn taatelinsiemenen itämään. Siemenestä on kasvanut pieni, kaunis taatelipalmun alku, joka on nimetty Metusalemiksi.

Sarah Sallon onnistui vuonna 2008 idättämään yhden ainoan taatelinsiemenen, joka oli ollut lepotilassa 2 000 vuotta. Tuloksena oli Metusalem-palmu, joka on kuvassa vielä kovin nuori.

© Guy Eisner

Palmu etsii kumppania

Taatelipalmuja on kahta sukupuolta: naaras- ja koiraspuolisia. Koiraspuolinen kasvi tuottaa siitepölyä ja naaraspuolinen kasvi tekee kukat. Hedelmien syntyyn tarvitaan molempia.

Metusalemin pitäisi siis löytää ”vaimo”. Sitä varten Sallon jäljitti satoja muinaisia taatelinsiemeniä, joita oli löydetty kaivauksissa Israelissa.

Radiohiiliajoituksella on selvitetty, että taatelipalmunsiemenet ovat 2 300–1 900 vuotta vanhoja. 32 istutetusta siemenestä kuudesta on kasvanut pieniä palmuja, joille on kaikille annettu raamatulliset nimet.

© Guy Eisner

32 siementä istutettiin, ja kuusi niistä iti – ja niistä kaksi oli naaraspuolista.

Kumpikaan ei ole vielä kukkinut, mutta kun ne sen tekevät, ne aiotaan pölyttää Metusalemin siitepölyllä, jotta maailma saisi jälleen maistella menneiden aikojen maukkaita taateleita.

Lue myös:

Guldbarr Hernan Cortes
Arkeologia

Arvoituksellinen kultaharkko oli ryöstäjältä jääneestä aarteesta

3 minuuttia
Lävistys alahuuli esihistoria
Arkeologia

Esihistoriallisella miehellä oli näyttäviä kasvolävistyksiä

2 minuuttia
Arkeologia

5 merkittävää historiallista löytöä vuonna 2017

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen

Uusi salasana

Enter a password with at least 6 characters.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota