Gary Todd
Kreikkalaisia patsaita

Miksi monilta vanhoilta patsailta puuttuu nenä?

Museoissa ympäri maailmaa on esillä vanhoja patsaita, joita yhdistää usein yksi erikoinen piirre: kokonaan tai osittain puuttuva nenä. Nenättömyys johtuu kuitenkin vain harvoin ilkivallasta.

Moni on arkeologisissa museoissa käydessään luultavasti huomannut, että monien vanhojen patsaiden nenä on vaurioitunut – tai niillä ei ole nenää ensinkään.

Osaa patsaista on vandalisoitu ja niiden nenä on tuhottu tarkoituksella. Tämän kohtalon koki esimerkiksi lähes 2 000 vuotta vanha Ateenasta löydetty kreikkalaisen rakkaudenjumalattaren Afroditen patsas.

Asiantuntijoiden mukaan tuhotyö on luultavasti kristittyjen aikaansaannosta, koska patsaan otsaan on kaiverrettu risti.

Kreikkalaisia patsaita

Monet vanhat patsaat ovat menettäneet koko nenänsä tai osan siitä altistuttuaan vuosituhansien ajan luonnonvoimien vaikutuksille.

© Gary Todd

Käsivarret ja nenät särkyvät ensin

Useimmissa tapauksissa nenän puuttuminen johtuu kuitenkin normaalista kulumisesta. Kun patsas lojuu tuhansia vuosia maan alla tai taivasalla ja altistuu sään vaikutuksille, sen ulkonevimmat osat, kuten nenä, pää ja käsivarret, haurastuvat muita osia nopeammin.

Niinpä ulkonevat ruumiinosat murtuvat tai irtoavat yleensä ensimmäisinä, kun vanha ja hauras patsas joutuu kolhujen tai iskujen kohteeksi.

Patsaan torson tai ”rungon” osat – kuten jalat – kestävät kolhuja ja kulumista paremmin. Hyvä esimerkki tästä on kuuluisa Milon Venus, joka oli alun perin kokonainen naishahmo mutta jolta puuttuvat nykyään molemmat käsivarret.