Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ötzin vasemmassa ranteessa on kaksi ohutta noella tatuoitua viivaa.

Kulttuuri - Arkeologia

Miksi jäämies Ötzillä oli tatuointeja?

Ötzillä oli tatuointeja kohdissa, joissa hänellä luultavasti oli kipuja. Niitä käytettiin ehkä kivunlievityksessä.

Tatuoinnit liittyvät kivunlievitykseen

Tutkijat arvelevat, että Alpeilta löydetyn Ötziksi kutsutun muumion tatuoinnit liittyvät kivunlievitykseen. Jäämies Ötzin on todettu kärsineen nivelrikosta, ja ­suurin osa hänen yli 50 tatuoinnistaan on juuri nivelten kohdalla: lonkissa, polvissa, ranteissa ja nilkoissa.

Alkeellinen tatuointimenetelmä

Analyyseissä on selvinnyt, että Ötzin tatuoinnit on tehty noella, jota saatiin esimerkiksi leirinuotiota ympäröivien kivien pinnalta. Voikin olla, että nokea käytettiin 5  300 vuotta ­sitten yleisesti kivunlievitykseen. Nykyään tatuoinnit tehdään pistelemällä ihoa väriä sisältävällä neulalla, Ötzin tatuoinnit taas tehtiin ­viiltelemällä ihoon haavoja, ­joihin hierottiin nokea.

Useimmat Ötzin tatuoinnit ovat vierekkäisiä ja ristikkäisiä ­viivoja, mutta hänen vasemman ranteensa raidat muistuttavat pikemminkin ­rannerengasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota