Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä on maailman vanhin rakennus?

Rakennus oli vuosisatoja maan kätkemänä, kunnes arkeologit aloittivat kaivaukset Maltalla 1800-luvulla.

Polfoto/Corbis

Vanhimpana säilyneenä rakennelmana maailmassa pidetään yleisesti Maltalla sijaitsevaa arviolta 5 600 vuotta vanhaa Hagar Qimin temppeliä, joka on Egyptin pyramideja ja Stonehengen kivikehiäkin vanhempi.

Temppelin rakentajista tiedetään vähän, mutta tutkijat arvelevat heidän olleen maanviljelystä ja karjankasvatusta harjoittaneita siirtolaisia, jotka olivat tulleet noin sata kilometriä pohjoisempana sijaitsevalta Sisilian saarelta.

VIDEO – Tutustu temppeliin tarkemmin:

Temppelissä on palvottu maanviljelijöiden jumalatarta, josta valmistettiin myös pieniä patsaita. Palvontamenoissa jumalattarelle on todennäköisesti uhrattu eläinuhreja.

Luultavasti vain papisto pääsi sisään temppeliin rahvaan odottaessa ulkopuolella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota