Saša Denegri & Robert Kramarić
Kroatia, sukeltajia.

Miinanraivaajat löysivät vaikuttavan vanhan kauppalaivan

Joukko miinanraivaajia löysi tutkimattomasta merenpohjasta yllättäen 2 200 vuotta vanhan kauppalaivan, jossa oli valtava lasti. Tämä voi olla askel kohti sotilaiden ja arkeologien laajempaa yhteistyötä.

Tarkoitus oli harjoitella miinojen raivaamista Kroatian rannikolla, mutta joukko kroatialaisia ja italialaisia sotilaita löysikin merenpohjasta yhden itäisen Adrianmeren vanhimmista hyvin säilyneistä laivanhylyistä.

Hylky löytyi Kroatian saaristomereltä läheltä pientä Šćedran saarta Hvarin saaren eteläpuolelta, kertoo maan kulttuuri- ja mediaministeriö lehdistötiedotteessa. Aluksessa, jonka olemassaolosta ei ole tähän asti tiedetty, oli lastina runsaasti antiikkisia amforia 200-luvulta eaa.

Löytö tehtiin osana pitkäaikaista yhteistyötä, jossa kroatialaiset sukeltajat ovat viime vuosina tehneet sukelluksia italialaisilta Natoon kytkeytyviltä miinanraivaaja-aluksilta.

Miinat ovat yhä ongelma Kroatiassa. Arvioidaan, että Kroatian itsenäisyyssodassa 1991–1995 kroaatit ja serbit levittivät maahan yhteensä noin kaksi miljoonaa miinaa, usein varsin sattumanvaraisesti. Monen vuoden työn jälkeen suurin osa miinoista on saatu raivattua, mutta niitä arvioidaan yhä olevan yli 17 000 piilossa niin maan alla kuin vedessäkin rannikoilla.

Illyrialaiset janosivat Rooman viiniä

Sotilassukeltajat käyttävät samanlaisia laitteita kuin meriarkeologit, muun muassa kauko-ohjattuja vedenalaisia ajoneuvoja, joten ei ole kovin yllättävää, että he havaitsivat koulutuksen aikana merenpohjassa jotain poikkeuksellista.

Paikkaa tutkimaan kutsuttiin meriarkeologeja Kroatian kulttuuri- ja mediaministeriöstä sekä Splitin yliopistosta. He totesivat, että havaittu kohde oli 50 metrin syvyydessä oleva hyvin säilynyt hylky. Lastina olleiden lukuisien amforien perusteella arkeologit päättelivät, että laiva oli 200-luvulta eaa.

Kroatia, sukeltajia.

Kuvassa osa sukeltajien löytämistä lukuisista amforista. Hylyn ja sen lastin kohtalosta ei vielä ole tehty päätöksiä.

© Saša Denegri & Robert Kramarić

Tutkijat eivät tiedä varmuudella, mistä alus oli lähtöisin, mutta todennäköisesti Rooman valtakunnasta. Nykyisen Kroatian alue oli 200-luvulla eaa. illyrialaisten hallinnassa. Esimerkiksi vuonna 2012 tehdyt löydöt ovat osoittaneet, että Illyrian ja Rooman valtakunnan välillä käytiin kauppaa, ja erityisesti Roomasta vietiin Illyriaan paljon viiniä juuri nyt löydettyjen kaltaisissa amforissa.

Noiden löytöjen julkistus 11 vuotta sitten yllätti monet, koska Rooman ja Illyrian välit olivat muutoin kireät ja kärjistyivät suuriin sotiin vuodesta 229 eaa. alkaen. Rooma kukisti Illyrian kuningaskunnan lopulta vuonna 168 eaa.

Sotilaat ja arkeologit tekivät yhteistyötä

Sotilaat ja arkeologit tekivät yhteistyötä, ja tutkimuksissa hyödynnettiin muun muassa sotilaallista kaikuluotaus- ja kamerakalustoa. Yhteistyö onnistui hyvin, ja se avaa mahdollisuuksia laajentaa yhteistyötä Kroatian puolustusministeriön ja arkeologien välillä.

Kroatian kulttuuri- ja mediaministeriö kaavailee jakavansa sotilaspuolen toimijoille tietoa tunnetuista ja mahdollisista arkeologisista kohteista, joiden tutkimuksissa yhteistyöstä voisi olla apua.