Australian kansallisen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että Australian alkuperäisväestö ei elänyt vain metsästyksellä ja keräilyllä, kuten aiemmin on uskottu.
Pohjois-Australiassa Mabuyagin saarella tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa paljastui, että ihmiset viljelivät siellä banaaneja jo noin 2000 vuotta sitten.
Tutkijat löysivät jälkiä ihmisten tekemistä penkereistä saaren rinteiltä. Sitten piti vain selvittää, mihin niitä oli käytetty.
Maanäytteistä löytyi selviä merkkejä ”banaanien järjestelmällisestä viljelystä, esimerkiksi tärkkelysrakeita, banaanikasvin mikrofossiileja sekä puuhiiltä”, tutkimuksessa todetaan.
Banaanien lisäksi syötiin sireenieläimiä
Puuhiilen radiohiiliajoituksen perusteella banaaneja viljeltiin alueella jo noin 2 145–1 930 vuotta sitten.
Tieto kumoaa vanhat käsitykset siitä, että Australian alkuperäiskansa eli muinoin vain sillä, mitä se pystyi metsästämään tai keräilemään.
Aiemmissa tutkimuksissa on osoittautunut, että alkuperäisväestö sai proteiinia muun muassa kalasta, sireenieläimistä ja kilpikonnista.
Uuden tutkimuksen johtaja, arkeologi Robert Williams, päättelee siksi, että muinaisten australialaisten ruokavalio oli ”erittäin laadukas”.
Käsitys poikkeaa aiemmasta oletuksesta, jonka mukaan ihmiset söivät hyvin yksipuolista ruokaa.