Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Metsästäjät viljelivät banaaneja penkereillä

Arkeologit ovat löytäneet australialaiselta saarelta merkkejä varhaisesta banaaninviljelystä. Löytö mullistaa tutkijoiden käsitykset mantereen alkuperäisasukkaista.

Shutterstock

Australian kansallisen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että Australian alkuperäisväestö ei elänyt vain metsästyksellä ja keräilyllä, kuten aiemmin on uskottu.

Pohjois-Australiassa Mabuyagin saarella tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa paljastui, että ihmiset viljelivät siellä banaaneja jo noin 2000 vuotta sitten.

Tutkijat löysivät jälkiä ihmisten tekemistä penkereistä saaren rinteiltä. Sitten piti vain selvittää, mihin niitä oli käytetty.

Maanäytteistä löytyi selviä merkkejä ”banaanien järjestelmällisestä viljelystä, esimerkiksi tärkkelysrakeita, banaanikasvin mikrofossiileja sekä puuhiiltä”, tutkimuksessa todetaan.

Australialaiset arkeologit tekivät merkittävän löydön

Tähän asti on uskottu, että Australian alkuperäisväestö hankki ravintonsa yksinomaan metsästämällä ja keräilemällä. Merkit varhaisesta maataloudesta kumoavat nyt vanhan käsityksen.

Banaanien lisäksi syötiin sireenieläimiä

Puuhiilen radiohiiliajoituksen perusteella banaaneja viljeltiin alueella jo noin 2 145–1 930 vuotta sitten.

Tieto kumoaa vanhat käsitykset siitä, että Australian alkuperäiskansa eli muinoin vain sillä, mitä se pystyi metsästämään tai keräilemään.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoittautunut, että alkuperäisväestö sai proteiinia muun muassa kalasta, sireenieläimistä ja kilpikonnista.

Uuden tutkimuksen johtaja, arkeologi Robert Williams, päättelee siksi, että muinaisten australialaisten ruokavalio oli ”erittäin laadukas”.

Käsitys poikkeaa aiemmasta oletuksesta, jonka mukaan ihmiset söivät hyvin yksipuolista ruokaa.

Lue myös:

Arkeologia

Lintutarkkailija löysi harvinaisen suuren kulta-aarteen

3 minuuttia
Arkeologia

Afrikasta tultiin ensin Australiaan

1 minuuttia
Mammutti Meksiko ansa
Arkeologia

Esihistorialliset metsästäjät kaivoivat katalia mammuttiansoja

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota