Shutterstock

Metsästäjät viljelivät banaaneja penkereillä

Arkeologit ovat löytäneet australialaiselta saarelta merkkejä varhaisesta banaaninviljelystä. Löytö mullistaa tutkijoiden käsitykset mantereen alkuperäisasukkaista.

Australian kansallisen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että Australian alkuperäisväestö ei elänyt vain metsästyksellä ja keräilyllä, kuten aiemmin on uskottu.

Pohjois-Australiassa Mabuyagin saarella tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa paljastui, että ihmiset viljelivät siellä banaaneja jo noin 2000 vuotta sitten.

Tutkijat löysivät jälkiä ihmisten tekemistä penkereistä saaren rinteiltä. Sitten piti vain selvittää, mihin niitä oli käytetty.

Maanäytteistä löytyi selviä merkkejä ”banaanien järjestelmällisestä viljelystä, esimerkiksi tärkkelysrakeita, banaanikasvin mikrofossiileja sekä puuhiiltä”, tutkimuksessa todetaan.

Australialaiset arkeologit tekivät merkittävän löydön

Tähän asti on uskottu, että Australian alkuperäisväestö hankki ravintonsa yksinomaan metsästämällä ja keräilemällä. Merkit varhaisesta maataloudesta kumoavat nyt vanhan käsityksen.

© ANU

Saarella merkkejä viljelystä

Australialainen arkeologiryhmä löysi merkkejä siitä, että pohjoisaustralialaisen Mabuyagin asukkaat viljelivät banaaneita 2 000 vuotta sitten.

© ANU

Tutkijalla erityissuhde tutkimukseen

Tutkimuksia johtanut Robert Williams polveutuu itse Australian alkuperäisväestöstä.

© ANU

Penkereet paljastivat

Tutkijat löysivät saaren rinteiltä ihmisten tekemiä penkereitä. Maanäytteistä selvisi, että niillä oli viljelty banaaneja.

Banaanien lisäksi syötiin sireenieläimiä

Puuhiilen radiohiiliajoituksen perusteella banaaneja viljeltiin alueella jo noin 2 145–1 930 vuotta sitten.

Tieto kumoaa vanhat käsitykset siitä, että Australian alkuperäiskansa eli muinoin vain sillä, mitä se pystyi metsästämään tai keräilemään.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoittautunut, että alkuperäisväestö sai proteiinia muun muassa kalasta, sireenieläimistä ja kilpikonnista.

Uuden tutkimuksen johtaja, arkeologi Robert Williams, päättelee siksi, että muinaisten australialaisten ruokavalio oli ”erittäin laadukas”.

Käsitys poikkeaa aiemmasta oletuksesta, jonka mukaan ihmiset söivät hyvin yksipuolista ruokaa.