NASA

Meteori tuhosi raamatullisen muinaiskaupungin

Meteori iski Raamatun aikaiseen kaupunkiin yli tuhannen Hiroshiman pommin voimalla.

Kesällä 2021 arkeologit raportoivat raamatullisten mittasuhteiden katastrofista: Kukaan ei selvinnyt hengissä, kun Jordanian alueella sijainneen Tell el-Hammamin kaupungin yllä räjähti meteori noin vuonna 1650 eaa.

Nyt tutkijat ovat paljastaneet dramaattisia yksityiskohtia kaupungin tuhoutumisesta.

”Ilman lämpötila nousi nopeasti yli 2 000 celsiusasteeseen. Vaatteet ja puut syttyivät heti palamaan, ja miekat, keihäät, savitiilet ja muut saviesineet alkoivat sulaa. Koko kaupunki syttyi lähes välittömästi palamaan”, kertoo arkeologi Christopher R. Moore Etelä-Carolinan yliopistosta.

Sodat, maanjäristykset tai tavalliset tulipalot eivät aiheuta näin suurta tuhoa. Siksi tutkijat uskovat, että Tell el-hammamin tuhon aiheutti meteori. Mutta miksi Tell el-Hammamissa ei ole syvää kraatteria?

Raunioiden (alempi kuva) perusteella arkeologit ovat päätelleet, miltä palatsi näytti ennen meteorin räjähdystä.

© Ted E. Bunch et al.

Räjähdys korkealla ilmassa tuhosi kaupungin

Yhdysvaltalaistutkijat valaisevat asiaa tuoreessa raportissaan: Jos meteori hajosi ilmakehässä ja räjähti noin neljän kilometrin korkeudessa kaupungin yllä, se ei synnyttänyt maahan kraatteria.

Sama tapahtui, kun meteori vuonna 1908 räjähti Tunguskan alueen yllä Siperiassa ja tuhosi metsää 25 kilometrin säteellä.

Raamatun tutkijat pohtivat nyt, onko Tell el-Hammamin tuhoutuminen kenties ollut innoituksena Vanhan testamentin kertomukselle Sodoman ja Gomorran tuhosta.