Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aarre koostuu yli 2 500 hopeakolikosta Hastingsin taistelun ajoilta.

© Peter Summers/Getty Images
Kulttuuri - Arkeologia

Metallinetsijät löysivät valtavan hopea-aarteen – arvo jopa yli 5 miljoonaa euroa

Tuhansia kolikoita Hastingsin taistelun ajoilta löytyi maahan haudattuna Lounais-Englannista. Asiantuntijoiden mukaan kyse on toiseksi suurimmasta Britanniasta löydetystä aarteesta.

Kaksi brittiläistä metallinilmaisinharrastajaa teki elämänsä löydön pellolta Somersetin läheltä Lounais-Englannista. Aarre on peräisin vuonna 1066 käydyn Hastingsin taistelun ajoilta, jolloin normanniherttua Vilhelm Valloittaja kukisti Englannin viimeisen anglosaksisen kuninkaan Harald II Godwininpojan.

Tammikuussa löytyneestä 2 528 hopeakolikosta koostuvasta aarteesta kertoi British Museum. Alustavien arvioiden mukaan aarre voi rikastuttaa löytäjiään noin viidellä miljoonalla punnalla eli yli viidellä miljoonalla eurolla.

Metallinetsintää harrastavat Lisa Grace ja Adam Staples löysivät kolikot pellolta, jossa he olivat opettamassa ystävilleen metallinilmaisimen käyttöä. Ensin he löysivät kolikon, jota koristi Vilhelm Valloittajan kuva.

”Käveltyämme pari askelta saimme taas signaalin ja löysimme toisen kolikon. Sitten laite piippasi joka suunnassa, ja kaivoimme kolikoita maasta neljä viisi tuntia” Staples kertoi paikallismedialle.

Aarre kertoo levottomista ajoista

”Löytö on merkittävä, sillä se kertoo, millaisia vaikutuksia vuoden 1066 tapahtumilla oli”, British Museumin vanhojen rahojen asiantuntija Gareth Wilson kertoi HISTORIA-lehdelle.

Wilsonin mukaan historiantutkijat ovat pitkään kiistelleet siitä, aiheuttiko normannien Englannin-valloitus suuria muutoksia vai jatkuiko elämä suhteellisen vakaana ja muuttumattomana.

”Aarre osoittaa, että ympäri Englantia eri kaupungeissa jatkettiin saman tien kolikoitten valmistusta”, Wilson selittää.

Noin puolessa kolikoista on kuningas Haraldin kuva ja puolessa Vilhelm Valloittajan kuva, ja osa kolikoista on sellaisia, joita ei asiantuntijoiden mukaan ole aiemmin nähty.

”Kuningas Harald II:n kuvalla koristettuja kolikoita on lähes kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on löydetty yhteensä”, Wilson toteaa.

Kolikot viittaavat veronkiertoyritykseen

Kolikoitten joukossa on useita sellaisia, joiden toiselle puolelle on painettu Vilhelm Valloittajan leima ja toiselle leima kuningas Haraldin ajalta.

Tutkijoiden mukaan rahanpainaja on todennäköisesti käyttänyt vanhaa leimaa uudesta leimasta aiheutuvan veron välttämiseksi.

Kolikoiden kätkijästä ei ole tietoa, mutta kätketty rahamäärä oli noihin aikoihin melkoinen summa.

”Se vastaa suuren maatilan vuosittaisia tuloja, joten vain harvalla ihmisellä tuolloin olisi voinut olla noin paljon rahaa”, kertoo Gareth Wilson

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota