Noonans

Metallinetsijä löysi keskiaikaisen timanttisormuksen

Kaikki metallinetsijät uneksivat metallinilmaisimensa piippauksen johtavan kullan tai jalokivien jäljille – tämän onnekkaan toive toteutui.

69-vuotias David Board oli tutkinut peltoa Dorsetissa Englannissa metallinilmaisimellaan maanomistajan luvalla aiemmin muutaman kerran mutta ei ollut löytänyt mitään kovin ihmeellistä.

Tällä kertaa hän oli jo lähdössä kotiin, kun ilmaisin piippasi ja Board havaitsi jotain metallista maassa 12 sentin syvyydessä. Hän kaivoi esineen mukaansa ja meni kotiin tutkimaan löytöään tarkemmin.

”Vasta päästyäni kotiin ja puhdistettuani esineen minulle selvisi, että olin löytänyt jotain paljon parempaa kuin olin uskonut”, Board kertoo.

Löytö osoittautui vieläkin mahtavammaksi, sillä Board oli löytänyt kultaisen timanttisormuksen. Hän sai sormuksesta 38 000 puntaa, jotka hän aikoo jakaa maanomistajan kanssa.

Sormuksessa on ranskankielinen kaiverros ieo vos tien foi tenes le moy – ”usko minuun kuten minä uskon sinuun”.

© Noonans

Hyväkuntoinen vihkisormus

Board vei ensin sormuksen British Museumiin, jossa vahvistettiin, että se oli aito ja peräisin keskiajalta. Sormus on ilmeisesti vihkisormus.

Sormus myytiin huutokaupassa. Britannian lain mukaan merkittävät muinaislöydöt kuuluvat valtiolle, ja niistä saa kohtuullisen korvauksen. Historiallisesti vähemmän tärkeät löydöt löytäjä saa pitää ja myydä.

”Sormus on erittäin hyvässä kunnossa. Se koostuu kahdesta yhteenkietoutuneesta nauhasta, jotka kuvaavat parin yhdistymistä”, selittää Nigel Mills sormuksen myyneestä Noonans-huutokauppakamarista.