Merenpohjasta löytyi ikivanhaa juustoa

Sukeltajat toivoivat löytävänsä timantteja vanhasta Skoonen sodan aikaisesta hylystä Itämerestä. Sen sijaan he saivat saaliikseen vanhaa juustoa.

Juusto makasi vesitiiviissä ruukussa merenpohjassa 340 vuotta.

© Lars Einarsson / Kalmar County Museum

Sukeltajat löysivät puolikiinteää, voimakkaasti haiskahtavaa ainetta sisältävän ruukun tutkiessaan ruotsalaisen sotalaiva Kronanin hylkyä Kalmarin lääninmuseon toimesta. Kyseessä on 340 vuotta vanha juusto.

Kronan upposi 1. kesäkuuta 1676 Skoonen sodassa Öölannin edustalla, kun valtava räjähdys repi aluksen kappaleiksi.

Kalmarin lääninmuseo on vuodesta 1980 tutkinut hylkyä vuosittain. Nyt sukeltajat löysivät merenpohjasta ensimmäistä kertaa meijerituotetta.

Muistuttaa roquefortia

Vuosien mittaan merenpohjasta on nostettu yli 30 000 Kronanissa ollutta esinettä, kuten pronssikanuuna, timantteja ja kultarahoja. Niinpä tälläkin kertaa sukeltajilla oli suuret odotukset, mutta löytö, juustoa sisältävä vesitiivis astia, yllätti kaikki.

Tutkimuksia johtava Lars Einarsson Kalmarin lääninmuseosta kertoi, että juusto tuoksuu voimakkaasti hiivalta. Hänen arvionsa mukaan kyse on jonkinlaisesta sinihomejuustosta.

”Minusta se tuoksuu varsin hyvältä. En kuitenkaan haluaisi maistaa sitä”, Einarsson totesi.

Säilyi muun muassa kylmän ansiosta

Tutkijat uskovat, että juusto on säilynyt Itämeren kylmyyden ja matalan suolapitoisuuden ansiosta. Lisäksi juusto oli paksun mutakerroksen peitossa, mikä on hidastanut sen pilaantumista.

Juusto on nyt lähetetty Ruotsin maataloustieteelliseen yliopistoon tarkempiin tutkimuksiin. Löytö valottaa osaltaan sotalaivojen ruokahuoltoa ja ruuanvalmistusta 1600-luvulla.