Mayojen sotavangit paloiteltiin ja uhrattiin

Mayakaupunki Uxulista löydetyn joukkohaudan luiden tutkimusten perusteella uhrit olivat kotoisin kaukaa ja kärsineet julman lopun.

Mayakaupunki Uxulista löydetyn joukkohaudan luiden tutkimusten perusteella uhrit olivat kotoisin kaukaa ja kärsineet julman lopun.

Science Source Import RM / Imageselect

Saksalaiset arkeologit tekivät vuonna 2013 järkyttävän löydön Meksikosta Uxulin mayakaupungista: kaivosta löytyi ainakin 20 ihmisen luita. Uhrit oli paloiteltu ja heitetty kaivoon noin 1 400 vuotta sitten.

Tutkijat ovat selvittäneet, keitä uhrit olivat. 13 uhrin hampaiden strontiumanalyysit osoittivat, että useimmat uhreista olivat varttuneet vähintään 150 kilometrin päässä mayojen valtakunnan eteläisillä alangoilla, jossa nykyään sijaitsee Guatemala.

”Ainakin yksi aikuinen ja pikkulapsi olivat kuitenkin Uxulista”, kertoi arkeologi Nicolaus Seefeld Bonnin yliopistosta.

Seefeldin mukaan vaikuttaa siltä, että valtaosa uhreista oli sotavankeja.

Löytö on läpimurto, sillä tutkijat ovat aiemmin löytäneet vain vähän fyysisiä todisteita mayojen ihmisuhrauksista, vaikka niitä on kuvattu mayojen reliefeissä ja maalauksissa.

Uhrit paloiteltiin järjestelmällisesti

Tutkimuksissa selvisi, että kaivossa oli vähintään 14 miehen ja yhden naisen lisäksi useita teini-ikäisiä sekä vasta noin 18 kuukauden ikäinen lapsi.

Kahdeksan uhreista oli korkea-arvoisia henkilöitä, sillä heidän hampaansa oli koristeltu jadella ja kaiverroksilla.

Luissa olleet iskujen ja viiltojen jäljet osoittavat, että uhrit surmattiin ja heidän päänsä leikattiin irti, minkä jälkeen heidät paloiteltiin järjestelmällisesti.

Mayat halusivat osoittaa valtaansa

Joissakin luissa on palamisen jälkiä – tulella kuumentamalla on ehkä yritetty helpottaa ihon ja lihasten irrottamista.

Ihmishampaiden jälkiä ei löydetty yhdestäkään luusta, joten kyseessä ei ollut ihmissyönti.

Paloittelun jälkeen kunkin uhrin ruumiin kappaleet heitettiin kaivoon mahdollisimman kauas toisistaan.

”Se on selvä osoitus siitä, että yksilön ruumiinosien välinen yhteys haluttiin rikkoa”, kertoi Seefeld, joka uskoo, että uhrien runtelu oli mayojen tapa osoittaa mahtiaan.