Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologi meni sanattomaksi löydettyään koskemattomat luolat.

© Gran Acuífero Maya / Karla Ortega
Kulttuuri - Arkeologia

Mayakaupungin alta löytyi salainen luolasto

Ryömittyään maan alla ahtaissa käytävissä arkeologit tulivat luolastoon, jossa oli yli sata mayojen jumalille uhraamaa esinettä.

Vain kahden kilometrin päästä mayakaupunki Chichén Itzásta Meksikossa arkeologit ovat löytäneet valtavan luolaston, jossa oli runsaasti hyvin säilyneitä esineitä. Sieltä löytyi esimerkiksi pieniä jaguaarijumalaa kuvaavia figuureita, minkä vuoksi luolasto nimettiin Balamkúksi (Jaguaarijumalan luola).

Arkeologi joutui ahtaaseen paikkaan

Luolat olivat piilossa käytävillä, joita on satoja metrejä ja jotka ovat paikoin vain 40 senttiä leveitä. Ryömittyään niissä tuntikausia arkeologi Guillermo de Anda näki jotain ihmeellistä: kasoittain mayojen uhrilahjoja, jotka olivat lojuneet maan alla koskemattomina yli tuhat vuotta.

”Näky mykisti minut, ja aloin itkeä. Olen aiemmin löytänyt Chichén Itzásta luurankoja, mutta mikään ei vedä vertoja sille, mitä tunsin, kun saavuin tähän luolaan”, de Anda kertoo.

Jumalhahmojen lisäksi arkeologit löysivät 155 tuli- ja suitsukeastiaa, joissa osissa oli vielä palavan aineen jäämiä. Monissa astioissa oli kuvattu keskiamerikkalainen sateen jumala Tlaloc – mikä viittaa siihen, että mayat ovat pyytäneet uhrilahjoilla jumalilta sadetta. Myös esimerkiksi asteekit palvoivat Tlalocia.

Paikallinen ikämies oli nuorena käynyt luolissa

Paikallinen iäkäs mies oli kertonut arkeologeille luolista, joissa hän oli käynyt nuorempana. Hän kertoi, että arkeologi Victor Segovia Pinto oli löytänyt luolat jo vuonna 1966. Pinto oli kuitenkin määrännyt luolaston suljettavaksi tutkimatta luolia tai niissä olevia esineitä.

Pinton päätöksen vaikuttimia voi vain arvailla, mutta sen ansiosta luolasto on säästynyt käytännössä koskemattomana näihin päiviin asti.

Espanjalaiset antoivat Chichén Itzán suurelle temppelille nimen El Castillo (linna).

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota