Maatutka paljasti viikinkilaivan maan alta Norjassa

Norjalaisarkeologit tekivät sensaatiomaisen löydön Halderin kaupungissa – muun muassa kokonaisen viikinkilaivan ja pitkätaloja.

Viikinkilaivaa on käytetty jonkun viikinkiyhteisön merkittävän henkilön hautana.

Jellhaugenin hautakummun ympäristössä tehdyissä tutkimuksissa Kaakkois-Norjassa lähellä Ruotsin rajaa on löydetty ilmeisesti kokonainen viikinkilaiva.

”Löytö on uskomattoman mielenkiintoinen. Aiemmin Norjasta on löydetty vain kolme hyvin säilynyttä viikinkien laivahautaa, joten tämä löytö on hyvin merkittävä”, riemuitsee Norjan kulttuuritutkimusinstituutissa NIKUssa osastonjohtajana toimiva Knut Paasche.

Ensimmäinen viikinkilaiva yli 100 vuoteen

Norjasta aiemmin löydetyt viikinkilaivat on kunnostettu, ja ne ovat esillä Viikinkilaivamuseossa Bygdøssä Oslossa. Ne löydettiin jo vuosina 1867, 1880 ja 1904, joten norjalaisarkeologeilla onkin syytä riemuun.

”Nyt löydetyn laivan historiallinen merkitys on eittämättä suuri, sillä pääsemme tutkimaan sitä kaikilla nykyaikaisilla arkeologien käytössä olevilla menetelmillä”, Paasche kertoo.

Noin 20 metriä pitkä

Laiva on vain noin puoli metriä maan alla, ja se on arviolta noin 20 metrin pituinen. Viikinkiyhteisöjen merkkihenkilöt, kuten kuninkaat, haudattiin usein laivoissa, ja arkeologit uskovat nytkin olevan kysymys tällaisesta haudasta.

He eivät kuitenkaan ole vielä valmiita aloittamaan kaivauksia alueella, sillä ei tiedetä, miten laivan vanha puumateriaali reagoi, kun se nostetaan maan pinnalle.

Sen sijaan alue tutkitaan ensin hautapaikan koon ja siellä olevien esineiden määrittelemiseksi tarkemmin muilla menetelmillä, joissa maata ei tarvitse kaivaa.

Laivan lisäksi tutkimuksissa on löytynyt jälkiä useista hautakummuista sekä viidestä pitkätalosta, joista osa on huomattavan suuria.