Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulttuuri - Arkeologia

Maasta nousi 700 vuotta vanha miekka

Erittäin harvinainen ja hyvin säilynyt miekka löytyi viemäritöissä Tanskan Aalborgista. Sen omistaja todennäköisesti kuoli taistelussa.

Kaksi viemärinkaivajaa koki elämänsä yllätyksen kesken työpäivän Aalborgissa Tanskassa, kun kaivurin kauhasta pilkisti metallinen terä. Osoittautui nimittäin nopeasti, että kyseessä oli hyvin säilynyt, satoja vuosia vanha miekka.

Arkeologi Kenneth Nielsen Pohjois-Jyllannin historiallisesta museosta hälytettiin paikalle, ja hän pystyi kertomaan miehille, että nämä olivat tehneet varsinaisen huippulöydön.

Erittäin harvinainen löytö

112 senttiä pitkä miekka on 1300-luvulta ja erittäin harvinainen, sillä tuon ajan miekat olivat erittäin kalliita. Niinpä useimmat niistä löydetään soturien haudoista, jonne ne on laskettu omistajansa mukana. Nyt haudasta ei kuitenkaan löytynyt mitään viitteitä.

”Löytöpaikka voi viitata siihen, että miekka on jäänyt niille sijoilleen taistelussa”, Kenneth Nielsen selittää.

Miekassa on taistelun jälkiä

Tanska oli suuren osan 1300-luvusta holsteinilaisten kreivien läänitysmaata, mikä johti sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen. Miekan omistaja on ehkä kuollut valtataistelujen tuoksinassa.

Miekan tutkimuksissa on löytynyt taistelun jälkiä, jotka viittaavat siihen, että sillä on lyöty 3–4 iskua, ennen kuin se putosi omistajaltaan kaupungin silloisen puolustusvallin mutaan.

Hieno miekka puhdistetaan ja kunnostetaan, minkä jälkeen se asetetaan näytteille Aalborgin historialliseen museoon.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota