Maan alta löytyi druidien temppeleitä

Kuuluisasta puolustusrakennelmasta Pohjois-Irlannissa on löytynyt valtava druiditemppelikompleksi.

Kuuluisasta puolustusrakennelmasta Pohjois-Irlannissa on löytynyt valtava druiditemppelikompleksi.

(C) James O’Driscoll/Comparative Kingship/Queen’s University Belfast & Montage Skjold W/Shutterstock

Pohjoisirlantilaiset arkeologit ovat löytäneet temppelikompleksin Navanin linnoituksesta, joka sijaitsee Pohjois-Irlannissa Armagh’n kreivikunnassa. Linnoitus on vanha puolustusrakennelma ja kulttipaikka, jonka juuret ovat kaukana Irlannin druidikulttuurissa.

Syvällä maan sisällä näkymättömissä olevat temppelit löysi tutkijaryhmä, jonka yksi jäsen on professori Patrick Gleeson Belfastin yliopistosta.

Gleeson kartoitti muiden arkeologien kanssa Navanin linnoituksen aluetta magneettisella gradiometrillä jolla voidaan mitata magnetismin vaihteluja maan alla ja paljastaa näin maan alla olevia rakenteita.

© Shutterstock

Druideilla oli merkittävä asema ennen kristinuskoa

Kelttien yhteiskunnassa druideilla oli merkittävä rooli. Heille kuuluivat yhteisön uskonnolliset asiat, mutta he toimivat myös muun muassa opettajina ja tutkijoina.

Druidit saattoivat olla kumpaa tahansa sukupuolta, miehiä tai naisia.

Temppelit ovat hämmästyttävän suuria

Tutkimusten tulos ylitti arkeologien villeimmätkin kuvitelmat.

Mittausvaihtelujen perusteella Navanin linnoituksen alle kätkeytyy nimittäin joitakin ”suurimmista rakennelmista, mitä on rakennettu ensimmäisellä vuosituhannella ja ensimmäisellä vuosisadalla ajanlaskumme alun jälkeen”, Patrick Gleeson kertoo.

Navanin linnoituksen uskotaan olleen uskonnollinen kulttipaikka ennen kristinuskon tuloa maahan, minkä perusteella Gleeson uskoo, että rakennelmat ovat valtavia temppeleitä.

Tutkijat toivovat saavansa rahoitusta varsinaisten kaivausten aloittamiseen, jotta he pääsevät tutkimaan löytöä tarkemmin.