Tyrkiets Ministerium for Kultur og Turisme
Karahan Tepe

Maailman vanhin ihmispatsas löydettiin Turkista

Turkkilaiset arkeologit ovat tottuneet eläinpatsaiden löytymiseen 11 000 vuotta vanhasta Karahan Tepen kaivauksesta. Nyt he ovat kuitenkin löytäneet maailman vanhimman ihmispatsaan, joka hämmästyttää erityisesti jalkovälinsä takia.

Arkeologit ovat löytäneet turkkilaisesta Karahan Tepen kaivauspaikasta ihmispatsaan, jonka he arvioivat olevan noin 11 400 vuotta vanha, mikä tekisi siitä maailman vanhimman laatuaan.

Patsas on 2,3 metriä korkea, ja iästään huolimatta siitä on mahdollista nähdä selviä yksityiskohtia, kuten hiukset ja parta. Silmiinpistävin piirre on kuitenkin jalkojen välissä oleva voimakkaasti pystyssä oleva penis, jota patsas pitelee kaksin käsin. Tämä yksityiskohta sai arkeologit arvelemaan, että kyseessä saattaa olla ihmismäisen hedelmällisyyden jumalan patsas. Fallossymboli kun liitetään usein hedelmällisyysjumaliin.

Karahan Tepe sijaitsee vain 46 kilometrin päässä paljon kuuluisammasta Göbekli Tepestä, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimmat megaliitit eli kookkaat ihmisen tekemät kivimuistomerkit.

Karatan Tepe on kuitenkin lähes yhtä vanha kuin Göbekli Tepe, ja sitä käyttivät todennäköisesti samat metsästäjä-keräilijäyhteisöt kuin Göbekli Tepeä. Viime vuosien kaivaukset ovat poikineet useita vaikuttavia löytöjä, mutta tämä ihmispatsas on epäilemättä merkittävin sieltä koskaan tehty arkeologinen löytö.

Lähistöltä löytyi eläinpatsaita

Tyyliltään patsas muistuttaa niin sanottua Urfan ihmistä eli noin 9 000 vuotta vanhaa patsasta, joka löydettiin myös nykypäivän Turkista.

Urfan ihmispatsaalla ei kuitenkaan ole hiuksia eikä partaa kuten Karahan Tepen patsaalla. Uuden patsalöydön silmät on kaiverrettu suoraan kiveen, kun taas Urfan patsaan silmät oli tehty mustista kivistä.

Ihmispatsaan lisäksi arkeologit löysivät lähistöltä myös kaksi eläinpatsasta, joista toinen esittää villisikaa ja toinen lintua.

Villisikapatsaassa havaittiin värien jäänteitä, mikä tekee siitä vanhimman arkeologien tunteman värillisen patsaan.

Karahan Tepe

Patsas oli murtunut jaloista, mutta pään ja kylkiluiden upeat yksityiskohdat ovat yhä nähtävissä.

© Ismail Can