Maailman vanhin ehjä hylky löytyi Mustastamerestä
Arkeologien mukaan 23 metriä pitkä alus on maannut koskemattomana meren pohjassa yli 2 400 vuotta. Lisätutkimukset voivat muuttaa käsityksiä antiikin ajan laivanrakennuksesta.

Hylky löydettiin ja kuvattiin vedenalaisilla tutkimuslaitteilla.
Arkeologit ovat löytäneet Mustanmeren pohjasta hylyn, jonka he arvioivat olevan maailman vanhin ehjä laivanhylky. Se on maannut meren pohjassa kenenkään häiritsemättä yli 2 400 vuotta.
23 metriä pitkä laiva on ilmeisesti kreikkalainen, ja kuvien perusteella muun muassa sen masto, airot ja soutajien penkit ovat edelleen jäljellä ja hyvässä kunnossa. Hylky sijaitsee noin kahden kilometrin syvyydessä.
Puu säilyi hapettomissa olosuhteissa
Laiva on säilynyt hämmästyttävän hyvin Mustanmeren ainutlaatuisten merivirtausten ansiosta, sillä niiden vuoksi meren pohjassa on hyvin vähän happea. Puuta lahottavat organismit eivät selviä hapettomissa oloissa.
”En olisi ikinä uskonut näkeväni laivaa, joka on säilynyt antiikin ajoista asti näin hyväkuntoisena yli kahdentuhannen metrin syvyydessä. Se voi antaa meille paljon uutta tietoa antiikin ajan laivanrakennuksesta ja merenkulusta”, kertoo professori Jon Adams. Hän johtaa Mustallamerellä tehtäviä arkeologisia tutkimuksia, joiden yhteydessä hylky löydettiin.
Muistuttaa Odysseuksen laivaa
Adamsin tutkimusryhmä on kertonut, että hylky jätetään nyt rauhaan joksikin aikaa, mutta siitä on otettu näytepala, jolle on tehty radiohiiliajoitus. Sen mukaan laiva on 400-luvulta eaa.
Todennäköisesti kyseessä on kauppalaiva, joka on ollut matkalla Kreikasta johonkin kreikkalaisista siirtokunnista ja kaupunkivaltioista Mustanmeren rannalla. Vastaavaa laivaa ei ole ennen löydetty, ja samanlainen tunnetaan vain maljakosta, johon on kuvattu tarusankari Odysseuksen kohtaaminen seireenien kanssa.