Maailman suurin kulta-aarre löytyi

Yli 14 miljardin euron kulta-aarre lojui vuosia intialaisessa hindutemppelissä.

Vielä vähän aikaa sitten Sree Padmanabhaswamyn hindutemppelissä Etelä-Intiassa Keralan osavaltiossa ei ollut vartijoita.

Heinäkuun alussa viranomaiset kuitenkin ilmoittivat, että temppeliin on kertynyt noin 14 miljardin euron arvoinen historiallinen aarre.

Tieto pyhätön kullasta, jalokivistä ja veistoksista on tehostanut temppelin turvatoimia.

Rautaseinä pysäytti työt

Tähän mennessä arvokkaita esineitä on löydetty viidestä eri kammiosta.

Arkeologit ovat paikantaneet myös kuudennen kammion, mutta sinne johtavan oven takaa paljastanut rautaovi pysäytti työt. Nyt pohditaan, miten kammioon päästään.

"Kuudennen kammion avaamisessa on ilmennyt teknisiä ongelmia. Keskustelemme eri vaihtoehdoista kokouksessa perjantaina 8. heinäkuuta", kertoo eläkkeellä oleva tuomari N. M. Kishnan, joka johtaa Keralan korkeimman oikeuden nimittämää seitsemän miehen tutkimuspaneelia. Temppelin tietojen mukaan kammiota ei ole avattu 136 vuoteen.

Kuningasperheen vanha aarre

Aarre löydettiin, kun Keralan korkein oikeus oli määrännyt, että temppeli pitää tutkia. Pyhätön rakennustyöt aloitettiin 1500-luvulla.

Sittemmin pyhättö on ollut Travancoren kuningasperheen hallinnassa. Arvellaan, että temppelistä nyt löydetty aarre olisi aikoinaan kuulunut Travancoren kuningasperheelle.

Keralan korkein oikeus määräsi temppelin tutkittavaksi, koska Travancoren perhettä oli syytetty siitä, että se on antanut pyhätön rappeutua.

Aarteen kohtalo on epävarma

Nyt keskustellaan kiivasti siitä, mitä aarteelle tapahtuu. Kalleuksien arvon arvioidaan olevan suurempi kuin Delhin, Jharkhandin ja Uttarakhandin osavaltioiden budjetit yhteensä.

Keralan osavaltion pääministerin Oommen Chandyn tiedottajan mukaan Keralan osavaltiolla ei ole aikeita omia aarretta.

"Aarre on annettu temppelille, ja temppelille se kuuluu. Valtiolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa", toteaa tiedottaja P. T. Chacko.

Intian korkein oikeus ottaa aikanaan kantaa aarteen kohtaloon. Se tapahtuu kuitenkin vasta sitten, kun koko aarre on saatu arvioitua.