Professor Larry Barham/University of Liverpool
Puunpalasia, muinaiset ihmiset, Sambia

Maailman ensimmäinen puurakennus löydettiin Afrikasta

Muinaiset ihmiset käyttivät puuta muuhunkin kuin tulen sytyttämiseen. Tästä on osoituksena 476 000 vuotta vanhojen puunpalasten löytyminen afrikkalaisesta rakennelmasta. Esi-isämme olivat älykkäämpiä kuin luulimme, uskovat tutkijat.

Puoli miljoonaa vuotta sitten esi-isämme elivät kiertävinä nomadeina. He matkustivat paikasta toiseen etsien jatkuvasti saalista, suojaa ja vettä.

Ainakin näin tieteessä on pitkään oletettu. Mutta nyt jopa 476 000 vuotta vanhat Afrikasta löydetyt puunpalaset asettavat teorian kyseenalaiseksi. Esi-isämme rakensivat puusta jo puoli miljoonaa vuotta sitten, ja he saattoivat asua paikallaan, väittävät tutkijat uudessa tutkimuksessaan [Nature]-lehdessä (https://www.nature.com/articles/s41586-023-06557-9 {"target":"_blank"}).

Puuta löytyi Kalambon putouksilta Sambiassa. Se oli ollut pysyvästi veden alla ja säilynyt siksi hyvin.

Hyvän kunnon ansiosta tutkijoiden oli helppo tutkia puuta. He löysivät nopeasti merkkejä siitä, että puuta oli käytetty rakennusmateriaalina.

Esimerkiksi joissakin puupaloissa oli jälkiä kivityökaluista, kun taas toiset oli liitetty toisiinsa kuin rakennuspalikat. Tutkijat olettavat, että esihistorialliset ihmiset rakensivat muun muassa kulkuväyliä, tasanteita kosteikkojen päälle ja asuntoja.

Löytö muuttaa käsitystä muinaisista ihmisistä

Löytö yllätti tutkijat.

Tähän asti tutkijat ovat olleet vakuuttuneita siitä, että ihmisen esi-isät elivät kiertävinä nomadeina ja käyttivät puuta yksinomaan maan kaivamiseen, keihäiden valmistamiseen metsästystä varten ja tulen sytyttämiseen.

Puurakennelma, muinaiset ihmiset, Sambia

Nämä noin 476 000 vuotta vanhat puukappaleet ovat maailman vanhimman puurakennelman jäänteitä.

© Professor Larry Barham/University of Liverpool

Arkeologien mukaan muinaiset ihmiset asettuivat Kalambon putouksille ja rakensivat juuri sinne, koska heillä oli saatavilla makeaa vettä ja riistaa ympäröivistä metsistä.

Tämä uusi tieto mullistaa täysin tutkijoiden näkemykset ihmisen varhaisista esi-isistä.

"Unohda termi "kivikausi". Katso, mitä nämä ihmiset tekivät: he tekivät puusta jotain uutta ja hienoa. He käyttivät älykkyyttään, mielikuvitustaan ja taitojaan luodakseen jotain, mitä he eivät olleet koskaan nähneet ja mitä ei ollut koskaan ennen ollut olemassa. He olivat paljon enemmän meidän kaltaisiamme kuin aiemmin luulimme", kirjoitti Larry Barham, Liverpoolin yliopiston professori ja kaivausten johtaja lehdistötiedotteessa.