Puuta löytyi Kalambon putouksilta Sambiassa. Se oli ollut pysyvästi veden alla ja säilynyt siksi hyvin.
Hyvän kunnon ansiosta tutkijoiden oli helppo tutkia puuta. He löysivät nopeasti merkkejä siitä, että puuta oli käytetty rakennusmateriaalina.
Esimerkiksi joissakin puupaloissa oli jälkiä kivityökaluista, kun taas toiset oli liitetty toisiinsa kuin rakennuspalikat. Tutkijat olettavat, että esihistorialliset ihmiset rakensivat muun muassa kulkuväyliä, tasanteita kosteikkojen päälle ja asuntoja.
Löytö muuttaa käsitystä muinaisista ihmisistä
Löytö yllätti tutkijat.
Tähän asti tutkijat ovat olleet vakuuttuneita siitä, että ihmisen esi-isät elivät kiertävinä nomadeina ja käyttivät puuta yksinomaan maan kaivamiseen, keihäiden valmistamiseen metsästystä varten ja tulen sytyttämiseen.
Arkeologien mukaan muinaiset ihmiset asettuivat Kalambon putouksille ja rakensivat juuri sinne, koska heillä oli saatavilla makeaa vettä ja riistaa ympäröivistä metsistä.
Tämä uusi tieto mullistaa täysin tutkijoiden näkemykset ihmisen varhaisista esi-isistä.
"Unohda termi "kivikausi". Katso, mitä nämä ihmiset tekivät: he tekivät puusta jotain uutta ja hienoa. He käyttivät älykkyyttään, mielikuvitustaan ja taitojaan luodakseen jotain, mitä he eivät olleet koskaan nähneet ja mitä ei ollut koskaan ennen ollut olemassa. He olivat paljon enemmän meidän kaltaisiamme kuin aiemmin luulimme", kirjoitti Larry Barham, Liverpoolin yliopiston professori ja kaivausten johtaja lehdistötiedotteessa.