Luurangot todistavat muinaisesta taistelusta

Arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt viitteitä siitä, että Tollensen jokilaaksossa Saksassa käytiin 3  200 vuotta sitten taistelu, joka saattoi päättyä joukkomurhaan.

Löytyneiden esineiden joukossa on muun muassa puunuija, jota on luultavasti käytetty aseena.

Pohjoissaksalaisessa ­Tollensen laaksossa tehdyissä kaivauksissa on tähän mennessä löytynyt nuijia, ­nuolenkärkiä ja noin sata ­luurankoa, joista osassa on jälkiä vakavista vammoista. Vaikuttaa siltä, että kaksi heimoa taisteli vuoden 1200 eaa. tienoilla Tollensessa.

Hiljattain julkistettujen tutkimustulosten mukaan suurin osa vuonna 2008 löydetyistä luurangoista on kuulunut 20–40-vuotiaille miehille, mutta joukossa on myös naisten ja lasten jäännöksiä.

Kahdeksalla luurangolla on todettu merkkejä taistelussa saaduis­ta vammoista, kuten murtu­mista. Lisäksi yhden uhrin luuhun oli uponnut nuolen­kärki. ­

Tollensen laaksosta on löydetty jo noin sata luurankoa, ja tutkijat uskovat, että niitä löytyy vielä lisää.

Tutkijat uskovat, että ruumit on heitetty jokeen, ja ne ovat kulkeutuneet löytöpaikalle virran mukana. Tohtori Harald Lubke uskoo, että taistelupaikka on kauempana joen yläjuoksulla ja että laaksosta löytyy vielä lisää ruumiita.

”Meidän täytyy löytää paikka, jossa ruumiit heitettiin veteen. Vain siten voimme selvittää oliko kysees­sä taistelu vai esimerkiksi ihmisuhraus”, ­Lubke toteaa.