Luurangot kertovat jalkojen sitomisen tuskallisesta historiasta

Yhdysvaltalainen arkeologi sai harvinaisen mahdollisuuden tutkia jalkojen sitomisperinnettä kiinalaisten naisten luurangoista. Niistä selvisi, miten julma tapa on kehittynyt ajan mittaan.

Kiinalaiset miehet pitivät naisten pieniä jalkoja eroottisina, ja ne olivat statussymboli.

© Planet Mag

Yhdysvaltalainen arkeologi Elizabeth Berger löysi kaivauksissa Keski-Kiinassa 500 vuotta vanhan hautausmaan, jossa olevilla naisten luurangoilla oli merkkejä jalkojen sitomisesta.

Luiden tutkimus antoi tärkeää tietoa siitä, miten julma tapa kehittyi tuhannen vuoden aikana.

Luurangot olivat harvinaisia

Elizabeth Berger osallistui Kiinassa alun perin kaivauksiin, joissa tutkittiin kylää noin 3500-luvulta eaa. Tutkijat löysivät kuitenkin sen yläpuolelta hautausmaan, joka oli paljon myöhemmältä ajalta, nimittäin vuosina 1368–1644 vaikuttaneen Ming-dynastian ajalta.

”Kun tarkastelin luurankoja, huomasin, että jalkojen luut näyttivät omituisilta”, Berger kertoo.

Kahdeksasta yläluokan naisesta neljällä oli sidotut jalat. Joitakin vuosisatoja myöhemmin lähes kaikkien yläluokan naisten jalat sidottiin.

Tutkituilla luurangoilla varpaat ja jalkapöydän luut oli taivutettu jalan alle niin, että jalka lyheni merkittävästi. Sen sijaan kanta- ja nilkkaluita ei ollut muokattu. Niinpä tämä sitomismenetelmä ei ollut aivan niin vammauttava kuin jotkin myöhemmät menetelmät, joiden seurauksena nainen ei pystynyt kunnolla kävelemään ilman tukikenkiä.

Klikkaa maalauksesta lisää tietoa julmasta tavasta:

Sidonta kehittyi pahempaan suuntaan

Kiinassa hautoja ei usein avata, jos ne ovat alle tuhat vuotta vanhoja, jotta esivanhemmat eivät häiriintyisi. Niinpä sellaisia luurankoja, joiden jalkojen luissa on sitomisen merkkejä, ei yleensä päästä tutkimaan.

Löydön perusteella sitomismenetelmä on muuttunut pitkän ajan kuluessa, ja se oli laajemmalle levinnyt ja ankarampi Ming-dynastian päätyttyä 1600-luvulla.

Naisten jalkapöydän luita (vas.) sekä samalta hautausmaalta löydettyjä vastaavia miesten jalkojen luita.