Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kiinalaiset miehet pitivät naisten pieniä jalkoja eroottisina, ja ne olivat statussymboli.

© Planet Mag
Kulttuuri - Arkeologia

Luurangot kertovat jalkojen sitomisen tuskallisesta historiasta

Yhdysvaltalainen arkeologi sai harvinaisen mahdollisuuden tutkia jalkojen sitomisperinnettä kiinalaisten naisten luurangoista. Niistä selvisi, miten julma tapa on kehittynyt ajan mittaan.

Yhdysvaltalainen arkeologi Elizabeth Berger löysi kaivauksissa Keski-Kiinassa 500 vuotta vanhan hautausmaan, jossa olevilla naisten luurangoilla oli merkkejä jalkojen sitomisesta.

Luiden tutkimus antoi tärkeää tietoa siitä, miten julma tapa kehittyi tuhannen vuoden aikana.

Luurangot olivat harvinaisia

Elizabeth Berger osallistui Kiinassa alun perin kaivauksiin, joissa tutkittiin kylää noin 3500-luvulta eaa. Tutkijat löysivät kuitenkin sen yläpuolelta hautausmaan, joka oli paljon myöhemmältä ajalta, nimittäin vuosina 1368–1644 vaikuttaneen Ming-dynastian ajalta.

”Kun tarkastelin luurankoja, huomasin, että jalkojen luut näyttivät omituisilta”, Berger kertoo.

Kahdeksasta yläluokan naisesta neljällä oli sidotut jalat. Joitakin vuosisatoja myöhemmin lähes kaikkien yläluokan naisten jalat sidottiin.

Tutkituilla luurangoilla varpaat ja jalkapöydän luut oli taivutettu jalan alle niin, että jalka lyheni merkittävästi. Sen sijaan kanta- ja nilkkaluita ei ollut muokattu. Niinpä tämä sitomismenetelmä ei ollut aivan niin vammauttava kuin jotkin myöhemmät menetelmät, joiden seurauksena nainen ei pystynyt kunnolla kävelemään ilman tukikenkiä.

Klikkaa maalauksesta lisää tietoa julmasta tavasta:

Sidonta kehittyi pahempaan suuntaan

Kiinassa hautoja ei usein avata, jos ne ovat alle tuhat vuotta vanhoja, jotta esivanhemmat eivät häiriintyisi. Niinpä sellaisia luurankoja, joiden jalkojen luissa on sitomisen merkkejä, ei yleensä päästä tutkimaan.

Löydön perusteella sitomismenetelmä on muuttunut pitkän ajan kuluessa, ja se oli laajemmalle levinnyt ja ankarampi Ming-dynastian päätyttyä 1600-luvulla.

Naisten jalkapöydän luita (vas.) sekä samalta hautausmaalta löydettyjä vastaavia miesten jalkojen luita.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota