University of Aberdeen
Pembroken linna.

Luolasta vanhan linnan alta paljastui upeita löytöjä

Kuuluisan Pembroken linnan alla on luola, joka oli vuosisatojen ajan suljettu ulkomaailmalta. Nyt arkeologit ovat tehneet kaivauksia luolassa, josta on jo nyt tehty huikeita löytöjä.

Aberdeenin yliopiston arkeologit eivät löytäneet varastohuoneita tai vankityrmiä, kun he alkoivat tutkia keskiaikaisen Pembroken linnan alla sijaitsevaa Woganin luolaa Walesissa.

Sen sijaan suuresta luolasta löytyi jälkiä Britannian varhaisimmista Homo Sapienseista – viimeisimmän jääkauden puolivälistä jopa noin 50 000 vuotta sitten.

Luolasta on löydetty kaivauksissa eläinten luita ja kivityökaluja, jollaisia on löydetty muualtakin Euroopasta ja jollaisia varhaisten Homo sapiensien tiedetään käyttäneen.

Löydot ovat erittäin merkittäviä, sillä Britannian varhaisista Homo sapienseista on löydetty erittäin vähän jälkiä ja ne kaikki löydöt on tehty 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa.

Nykyaikaisilla tekniikoilla arkeologit voivat kaivaa uusia löytöjä entistä varovaisemmin.

Uudet menetelmät voivat antaa uutta tietoa

Tähän mennessä arkeologit tutkineet vain pienen osan Pembroken linnan alla olevasta luolasta.

Työ jatkuu tänä kesänä, ja jo nyt tehdyt löydöt ovat olleet niin merkittäviä, että tutkijat pitävät luolaa yhtenä Britannian tärkeimpinä arkeologisina luolakohteina.

Kaivauksia johtanut tohtori Rob Dinnis toteaa:

”Nyt voimme hyödyntää nykyaikaisia arkeologisia menetelmiä saadaksemme uutta tietoa tästä tärkeästä ajanjaksosta. Milloin nämä ihmiset tarkalleen saapuivat Britanniaan, mistä he tulivat ja miten he selviytyivät jääkauden maailmassa? Tämä upea luola antaa meille mahdollisuuden etsiä vastauksia näihin kysymyksiin.”

Dinnis lisää vielä: ”Luola on suuri, ja olemme hädin tuskin raapaisseet pintaa. Kuka tietää, mitä kaikkea sieltä vielä löytyykään?”

Pembroken linna.

Pembroken linna kuului aikoinaan muun muassa William Marshallille, joka oli yksi 1100-luvun Englannin vaikutusvaltaisimmista ritareista.

© Shutterstock