Lesken haudasta löytyi 350 vuotta vanha ritarin sydän

Kun ranskalainen ritari Toussaint de Perrien kuoli, leski palsamoi hänen sydämensä ottaakseen sen kuoltuaan mukaan omaan hautaansa.

Sydämen muotoisen lyijyrasian kaiverroksen perusteella on päätelty, että sydän kuului Louise de Quengon edesmenneelle aviomiehelle.

© Rozenn Colleter/INRAP

Ranskalainen aatelisnainen Louise de Quengo kuoli vuonna 1656, mutta kun hänen hautansa satoja vuosia myöhemmin avattiin, hänen ruumiinsa ja vaatteensa olivat säilyneet hämmästyttävän hyvin.

Arkeologeja odotti toinenkin yllätys: lyijyarkussa naisen mukana oli pieni sydämenmuotoinen lyijyrasia.

Rasian sisällä oli palsamoitu ihmisen sydän.

Miehen sydän mukaan hautaan

Ranskan kansallisen suojelevan arkeologian instituutin (INRAP) arkeologit tutkivat 1 380 hautaa Rennesissa Länsi-Ranskassa.

Haudat olivat peräisin 1400–1800-luvuilta, ja yhdessä niistä oli Louise de Quengon ruumis – ja palsamoitu sydän.

Sydämen muotoisen lyijyrasian kaiverroksen mukaan sydän oli Louise de Quengon aviomiehen, ritari Toussaint de Perrienin.

Toussaint De Perrien kuoli seitsemän vuotta ennen vaimoaan. Ennen kuin hänet haudattiin, hänen sydämensä irrotettiin, ja Louise de Quengo säilytti sitä omaan kuolemaansa asti.

Oikealla on Louise de Quengon hyvin säilynyt ruumis.

© Rozenn Colleter/INRAP

Merkittävä löytö

Arkeologeille Louise de Quengon ja sydämen löytyminen oli merkittävä tapaus. CT-kuvaksessa ilmeni, että myös Louise de Quengon sydän oli irrotettu hänen ruumiistaan.

Tutkijat uskovat, että sydän on asetettu de Quengon aviomiehen hautaan.

Rennesin hautojen tutkimukseen osallistuneen Rozenn Colleterin mukaan palsamoitu sydän on ainutlaatuinen löytö, joka voi antaa tutkijoille uutta tietoa Euroopan hautausrituaaleista.