Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

12 000 vuotta vanhan luurangon alaleuan etuhampaat sekä poskihampaat olivat kuluneet merkittävästi.

© John C. Willman
Kulttuuri - Arkeologia

Lävistys kulutti esihistoriallisen miehen hampaita

Esihistoriallisen miehen hampaan oudot kulumat viittaavat siihen, että kasvolävistyksiä käytettiin jo 12 000 vuotta sitten.

Tutkijat ovat löytäneet tähän asti varhaisimman todisteen kasvolävistyksistä Afrikasta nuorelta mieheltä, joka eli noin 12 000 vuotta sitten.

Havainnon teki antropologi John Willman Portugalin Coimbran yliopistosta tutkiessaan luurangon hampaiden omituisia vaurioita.

Esihistoriallisen miehen luuranko löydettiin Tansanian kuuluisasta Olduvain rotkosta vuonna 1913, ja se sai nimen Olduvain hominidi 1, lyhennettynä OH1. Kun luurankoa tutkittiin, sen neljässä alaleuan hampaassa huomattiin silmiinpistäviä kulumia.

Vastaavat nykyaikaisia kulumia

Tutkijat tulivat tuolloin siihen tulokseen, että kulumat johtuivat karkeiden kasvien pureskelusta.

Kun John Willman nyttemmin tutki jälkiä uudelleen, hän huomasi, että ne vastasivat paremmin sen kaltaisia kulumia, joita nykyään näkee esimerkiksi huulilävistysten seurauksena.

Kulumia syntyy, kun lävistyskorun taustaosa hankaa vuosikausia jatkuvasti hampaita vasten. Willmanin mukaan esihistoriallisen miehen lävistyskoru on todennäköisesti ollut puuta.

Lävistyksiä myös poskissa

Willman arvioi hampaiden vaurioiden perusteella, että koru on ollut hieman yli 2 senttiä leveä. Poskihampaiden kulumat viittaavat siihen, että miehellä oli lävistyksiä myös molemmissa poskissa.

Tutkijoiden mukaan esihistoriallisella miehellä oli todennäköisesti lävistyksiä sekä alahuulessa että poskissa.

© John C. Willman & Lou Octavia Mørch

Kasvolävistys on vanhin Afrikasta löydetty. Willmanin mukaan esihistorialliseen aikaan lävistykset olivat – kuten nykyäänkin – tapa ilmaista henkilökohtaista tai ryhmäidentiteettiä.

Hän toivoo, että havainto vie esihistoriallisen ajan kehon koristelun ja sosiaalisen identiteetin tutkimusta jälleen askelen eteenpäin.

Lue myös:

Arkeologia

Kuka vaelsi aktiivisella tulivuorella 349 000 vuotta sitten?

2 minuuttia
Arkeologia

Varhainen ihmislaji eli saarella 1,4 miljoonaa vuotta

1 minuuttia
Arkeologia

Luolaihmiset söivät paahdettuja juureksia

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota